Tabaković učestvovala na Godišnjoj skupštini BIS-a

ТАНЈУГ/ ЗОРАН ЖЕСТИЋ/

BEOGRAD –

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković učestvovala je na današnjoj 90. Godišnjoj skupštini Banke za međunarodna poravnanja (BIS) zajedno sa guvernerima drugih centralnih banaka koje su akcionari ove najstarije međunarodne finansijske institucije.

Ovogodišnja skupština BIS-a održana je putem video-konferencije.

TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/

Generalni direktor BIS-a Agustin Karstens predstavio je u Godišnjem izveštaju za finansijsku 2019/20 godinu rezultate poslovanja i sprovedenih aktivnosti BIS-a na unapređenju globalne monetarne i finansijske stabilnosti, razvoju finansijskih tehnologija i bankarskih usluga prilagođenih potrebama centralnih banaka, saopšteno je iz NBS.

Konstatovano je da je globalna kriza izazvana pandemijom stavila međunarodnu saradnju u prvi plan i intenzivirala saradnju BIS-a s centralnim bankama i regulatorima. I u ekonomskim istraživanjama BIS se posebno osvrnuo na uticaj pandemije na globalni finansijski sistem i realni sektor.

BIS podstiče centralne banke da nastave s digitalizacijom platnih sistema, te se čitavo poglavlje u izveštaju odnosi na centralne banke i plaćanja u doba digitalizacije.

Upravo je pandemija uticala na povećanje korišćenja beskontaktnog plaćanja, kao i značaj brzih inovativnih promena u pružanju usluga platnog prometa, uz očuvanje sigurnosti i integriteta platnog sistema.

NBS podseća u saopštenju da je održala stabilnost i sigurnost nacionalnog platnog sistema i nastavila rad na modernizaciji infrastrukture.

Rast broja instant plaćanja putem svih kanala konstantan je evidentan, ističe NBS precizirajući da je u prvih šest meseci 2020. izvršeno oko 10,7 miliona instant plaćanja, u odnosu na oko 6,9 miliona u celoj prošloj godinii.

I drugi pokazatelji to potvrđuju. U prvom ovogodišnjem tromesečju je u poređenju sa istim periodom lani, broj zaključenih ugovora o korišćenju elektronskog bankarstva porastao za 10,57 odsto, a broj zaključenih ugovora o korišćenju usluge mobilnog bankarstva za 18,11 procenata.

U odnosu na isti period prethodne godine, u prvom tromesečju 2020. godine broj izvršenih transakcija pyutem korišćenja mobilnog bankarstva porastao je za 25,62 posto, a broj izvršenih transakcija upotrebom e-bankarstva za 0,5 odsto, navodi se u saopštenju NBS.

Banka za međunarodna poravnanja, sa sedištem u Bazelu tenutno ima 62 centralne banke članice-akcionare, koji imaju pravo predstavljanja i glasanja na godišnjim skupštinama. U radu skupština učestvuje i NBS, koja poseduje 2.920 akcija BIS-a.

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*