Tajna puške kralja Milana koju je Putin poklonio Vučiću

Инстаграм/Председништво Србије
BEOGRAD –

Posle više decenija, a možda i celog veka, puška kralja Milana Obrenovića vraća se u Srbiju pošto ju je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u sredu prilikom susreta sa ruskim liderom Vladimirom Putinom u Sočiju dobio na poklon, prenela je Politika.

Kako za taj list objašnjava publicista i poznavalac oružja Branko Bogdanović, reč je o pušci M-1870, jednometki sistema „pibodi“, proizvodu oružara Tomasa Sederla iz Beča, a prema patentu otkupljenom od Providens tul kompani iz SAD.

Instagram/Predsedništvo Srbije

Puška je poklonjena Milanu Obrenoviću, najverovatnije 1869, u vreme kada je bio maloletni naslednik trona.

„Povod je bio potpisivanje ugovora za opremanje srpske vojske baš ovim tipom puške. Primerak za vladara je napravljen i ukrašen u lovačkoj varijanti“, objašnjava Bogdanović.

Ova puška je čuvana u kolekciji oružja dinastije Obrenović, a trag joj se gubi posle Majskog prevrata 1903, kada je završena vladarska epoha ove porodice.

Nema pouzdanih podataka gde je bila svih ovih decenija, očigledno se nalazila u posedu privatnih kolekcionara sve donedavno, dok je na jednoj aukciji nisu kupili ljudi bliski predsedniku Rusije koji je odlučio da je vrati državi čiji je nekadašnji vladar bio njen prvi vlasnik.

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*