Tajne službe otkrile: Susedi spremni na hibridni rat protiv Srbije

EPA-AAP MICK TSIKAS

Beograd —

Srpske obaveštajne službe došle su do podataka da postoji veliki rizik da Crna Gora postane najagilniji eksponenet „meke moći“ NATO, a pre svega SAD.

                                                             EPA-AAP MICK TSIKAS

To piše beogradski list „Večernje novosti“, koje navode da su o svemu obaveteni državni organi Srbije. Naime, prema tvrdnjama tog lista državni i vojni vrh Crne Gore poslednjih meseci povlačio je niz poteza u saradnji sa NATO, čime je ova država postala deo regionalne sajber infrastrukture Alijanse u regionu.

Navodno je glavna okosnica tog delovanja saradnja Podgorice, Tirane i Prištine, a cilj joj je, kako se ističe, delovanje protiv Srbije, ali i Rusije. „Novosti“ još navode i da je Podgorica naglo ojačala informatičke kapacitete države, u čemu im je pomogao Zapad.

„Prava meta može biti samo Beograd, jer Srbija nastoji da saradnjom sa Rusijom i Kinom realizuje važne energetske, ekonomske, vojne i bezbednosne interese“, objašnjava visokopozicionirani sagovornik „Novosti“ iz bezbednosnih struktura.

„Za SAD, Crna Gora je ključni saveznik u regionu i izvršilac američkih interesa na Balkanu, gde, prema njihovom viđenju, Rusija pokušava da obnovi svoj uticaj. Zato je u toku intenziviranje saradnje Crne Gore i SAD u oblasti suzbijanja hibridnih pretnji, kroz zajedničke aktivnosti crnogorskih i američkih sajber timova“, dodaje taj sagovornik.

Sagovornik „Novosti“ podseća i na to da je Crna Gora najmlađa članica i da ne može da pomogne NATO u borbenim operacijama, ali zato je na putu da postane poligon za postavljanje „antihibridnog štita“ na Balkanu. To podrazumeva i razvijanje kapaciteta kojima bi, kako bi ojačala svoju poziciju u Briselu i Vašingtonu, mogla da se uključi i u eventualnu kampanju protiv Srbije, pišu „Novosti“.

„Crna Gora, pod NATO kišobranom, nema realnih razloga da bude zabrinuta za svoju bezbednost, pa ni da se brani od neprijateljskih sajber napada. Podgorici ne preti niko iz regiona, a posebno ne iz Srbije ili BiH. To dodatno podgreva mogućnost da se, pod maskom odbrane, iza svega krije širenje „meke moći“ NATO i SAD prema Srbiji“, objašnjava sagovornik „Novosti“.

Svoj angažman u „antihibridnom štitu“ zvanična Podgorica je ozvaničila proletos pristupanjem evropskom Centru izuzetnosti za suprotstavljanje hibridnim pretnjama. Sa SAD je u međuvremenu postignut dogovor o obuci, u čijem sklopu je elitni tim američke komande za sajber odbranu, predvođen Dejvidom Luberom, boravio u Crnoj Gori. Sastavni deo aranžmana je i nabavka vojne i informatičke opreme i radarskih sistema. U ovom paketu Crnoj Gori je stigla i donacija od osam miliona evra namenjenih suzbijanju sajber pretnji.

IZVOR:B92

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*