Tramp se obrušio na Gretu Tunberg posle njenog izbora za ličnost godine

Foto: beta-AP

Predsednik SAD Donald Tramp obrušio se danas na 16-godišnju ekološku aktivistkinju Gretu Tunberg, ocenivši besmislenim njen izbor za ličnost godine američkog magazina Tajm.

„Greta mora da poradi na svom problemu kontrole besa, a onda da ode na neki dobar staromodni film s drugaricom! Ohladi, Greta, ohladi“, naveo je Tramp danas na Tviteru.

Foto: beta-AP

Tunberg je potom reagovala na isti način kao u utorak kada ju je kritikovao predsednik Brazila Žair Bolsonaro – promenila je kratak lični opis na Tviteru, napisavši da je „tinejdžerka koja radi na svom problemu kontrole besa“ i da „trenutno uživa i gleda dobar staromodni film s drugaricom“.

Bolsonaro je u utorak oštro odgovorio na njeno izražavanje zabrinutosti zbog ubistva brazilskih domorodaca u Amazonu.

„Greta kaže da su Indijanci umrli jer su branili Amazon. Fascinantno je da mediji daju prostor takvom derištu“, naveo je Bolsonaro, koristeći pogrdnu portugalsku reč „pirralha“.

Tunberg je potom u kratkom ličnom opisu na Tviteru napisala da je „pirralha“.

Švedska tinejdžerka je postala simbol rastućeg pokreta mladih ekoloških aktivista, pošto je predvodila nedeljne školske štrajkove u Švedskoj zbog nedekvatne reakcije na klimatske promene, i time inspirisala slične akcije u oko 100 gradova širom sveta.

Mnoge je privukla oštrim nastupima na protestima i konferencijama u prethodnih godinu i po dana.

Kritika jučerašnjeg proglašenja Grete Tunberg za ličnost 2019. godine nije prvi put da Tramp negoduje zbog izbora Tajma. On je 2015. godine napao nemačku kancelarku Angelu Merkel da je „upropastila Nemačku“, pošto je tada izabrana za ličnost godine, a on završio na drugom mestu, navodi Asošiejted pres.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*