Tramp vraća sankcije Iranu, protesti u Gazi zbog posredovanja SAD

epa08561539 US President Donald J. Trump speaks during a news conference at the White House in Washington, DC, USA, 22 July 2020. President Trump addressed the coronavirus pandemic, the 2020 presidential election, and a new anti-crime initiative called Operation Legend. EPA-EFE/SARAH SILBIGER / POOL
VAŠINGTON, GAZA –

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je da je državnom sekretaru Majku Pompeu naložio da u Njujorku od Ujedinjenih nacija zatraži da Iranu budu ponovo uvedene sve sankcije koje su suspendovane.

Prema njegovim rečima, Pompeo će danas otputovati u Njujork gde će izneti taj zahtev i optužio Teheran da se u velikoj meri ne pridržava nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, prenosi AP.

donald, tramp, predsednik, amerike

Trampova adminstracija želi da Iranu ponovo budu uvedene sve sankcije koje su ublažene na osnovu tog sporazuma koji je Teheran postigao sa najvećim svetskim silama.

„Iran nikada neće imati nuklearno oružje“, poručio je Tramp.

AP navodi da Trampov zahtev dolazi nakon njegovog neuspelog pokušaja da produži embargo na uvoz oružja Iranu.

Palestinci u Gazi protestovali zbog posredovanja SAD

Na hiljade Palestinaca okupilo se u sredu u pojasu Gaze na protestima zbog toga što su, uz posredovanje Sjedinjenih Država, Izrael i Ujedinjeni Arapski Emirati normalizovali odnose.

Demonstranti su palili izraelske i američke zastave, gazili po posterima izraelskog premijera Benjamina Netanijahua i američkog predsednika Donalda Trampa i uzvikivali „normalizacija je izdaja za Jerusalim i Palestinu“, prenosi Al Džazira.

Učesnici protesta pružili su podršku palestinskom predsedniku Mahmudu Abasu zbog odbacivanja Trampovog plana za Bliski istok, za koje Palestinci tvrde da nepravedno favorizuje Izrael.

izrael palestina gaza jpg

Protest su organizovali pokret Hamas i druge grupe.

Izlazak Palestinaca na ulice radi iskazivanja protesta povodom posredovanja SAD usledio je nakon što su izraelski borbeni avioni bombardovali enklavu osmi dan zaredom.

Izrael je upozorio Hamas da rizikuje rat zbog toga što nije uspeo da zaustavi zapaljive balone poslate preko granice sa Izraelom.

Bezbednosne snage Hamasa su saopštile da su izraelski borbeni avioni i dronovi pogodili nekoliko objekata koji pripadaju Kasam brigadi, oružanom ogranku pokreta.

IZVOR:RTV

FOTO:EPA-EFE

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*