Treći Pocket Globe u Eđšegu: Strast romske muzike

Treći Pocket Globe ciklus, koji od septembra u kulturnoj stanici Eđšeg predstavlja svetsku, nekomercijalnu muziku, sada donosi romske-etno-džez zvuke.

Nova „tura“ dobrog i kvalitetnog zvuka predstavlja dva, energijom i strašću obojena koncerta vrhunskih etno-džez umetnika, ali i slušaonicu koja će se baviti raznovrsnom i prebogatom romskom muzikom iz svih krajeva sveta.

Prvi koncert zakazan je za 12. decembar u 20.21 čas u KS Eđšeg – Kurina Trio & Gyass. Ovaj trio, koji čine članovi poznate muzičke familije Kurina, već odavno je poznat u ovim krajevima po vrhunskoj izvedbi mađarskog, rumunskog i uopšte romskog etno džeza. Njihova virtuoznost u sviranju klavira, cimbala i kontrabasa je svojevrsna atrakcija kojom su sebi godinama krčili put po festivalima, kod nas i u regionu. Sarađivali su i sarađuju sa muzičkim veličinama kao što su Lajko Felix, Roby Lakatoš, Šaban Bajramović, Ðorđe Balasević i Momčilo Bajagić Bajaga i drugi.

Karte u iznosu od 300din možete kupiti u Gigstix-u: http://bit.ly/kurinatrio-gyass, a prodavaće se i na dan koncerta u KS Eđšeg.

Već sledećeg dana, 13. decembra, u romskom ciklusu, po već oprobanom receptu, muziku će birati DJ Killo Killo, koji će prilagoditi svoj odabir aktuelnoj temi i pokušati da nas upozna sa raznovrsnom muzičkom zaostavštinom romskog naroda od Indije do Amerike. Slušaonica počinje u 20.21 čas, takođe u KS Eđšeg, a ulaz je besplatan.

Treći koncert u ovom ciklusu Pocket Globe-a biće 14. decembra kada će od 20.21 čas nastupiti Amaro Del. Od samog početka ovaj sastav izvodi tradicionalnu muziku romskih grupa iz raznih krajeva Evrope i sveta. Da bi došao do što kvalitetnijeg izvornog muzičkog materijala „Amaro Del“ sarađuje sa mnogim etnomuzikolozima, a neki od članova i sami su odlazili na teren da bi snimali Rome dok sviraju ili pevaju tradicionalnu muziku. Ansambl izvodi muziku Roma iz Mađarske, Rumunije, Srbije, Rusije, Poljske, Indije, Azerbejdžana, Francuske i Moldavije. Romska tradicionalna muzika je karakteristična po svojoj naglašenoj emotivnosti, po simbolici u tekstovima koji se pevaju, a ansambl „Amaro Del“ joj dodaje i notu sofisticiranosti.

Karte u iznosu od 300din možete kupiti u Gigstix-u: http://bit.ly/amarodel, a prodavaće se i na dan koncerta u KS Eđšeg.

Informacije o događaju možete pronaći i na facebook event-u: http://bit.ly/fb-pocketglobe-3

Ovde možete preuzeti video koji najavljuje dva koncerta:

https://we.tl/t-mjdUwmI3K5

Pocket Globe – džepne muzičke ekskurzije, imaju za cilj da Novosađanima predstave velika imena aktuelne svetske muzičke scene, kada govorimo o etno, džez i eksperimentalnoj muzici, a koji donose spoj različitih nacija, kultura, muzike, instrumenata.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*