Trgovina ljudima sa ulica se preselila na internet

Ilustracija shc.hu
BEOGRAD –

U Srbiji je prošle godine identifikovano 76 žrtava trgovine ljudima, a to su samo slučajevi koji su zabeleženi, izjavila je Ana Krstajić, globalna predstavnica fondacije Unitas.

Od ukupnog broja identifikovanih žrtava u Srbiji u 2018. godini, gotovo polovina su bile žrtve seksualne eksploatacije, a strahuje se da su ove brojke mnogo veće, jer se o tome ćuti, rekla je Krstajićeva za današnji „Blic“.

Istakla je da su na globalnom nivou ove cifre još alarmantnije, a dešava se da su žrtve predmet trgovine iznova i iznova.

Ilustracija shc.hu

„Seksualna eksploatacija donosi najveći profit i zato je najzastupljeniji oblik trgovine ljudima kako u Srbiji tako i u svetu“, objašnjava Krstajićeva.

Ona navodi daje u SAD u prošloj godini identifikovano skoro 11.000 žrtava, od kojih 70 odsto u segmentu seksualnog iskorišćavanja.

Na drugom mestu je, kako navodi, radna eksploatacija, čija je učestalost u poslednje vreme u porastu zbog migrantske krize.

Prema njenim rečima, Unitas se u Srbiji pre svega bavi prevencijom trafikinga putem edukacije dece, omladine, odraslih kroz različite programe i aktivnosti.

ističe da su te aktivnosti sada usmerene pre svega na to da se ukaže koje opasnosti prete sa interneta, i da se u tom cilj za decu priprema i informativni strip „Na mreži, a ne u mreži“.

Fondacija je, kako navodi, do sada edukovala vise od 300.000 ljudi, među njima i 75.000 dece i studenata.

„Važno je da shvatimo da smo svi potencijalne mete, iako često mislimo da se nama nikada to ne može desiti“, poručila je Ana Krstajić.

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*