Tri krivične prijave protiv lekara zbog korišćenja medicinskog uređaja sa isteklim rokom trajanja

Foto: Pixabay

Protiv bračnog para doktora M. M. i S. L, koji su pod istragom zbog sumnje da su prošle godine pacijentu Kliničkog centra Kragujevac ugradili medicinski uređaj sa isteklim rokom upotrebe, podnete su tri krivične prijave.

Pacijent kome je uređaj ugrađen je preminuo.
Foto: Pixabay
Policija je saopštila da je po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u Kragujevcu podneta prijava protiv dvoje bivših lekara zbog nesavesnog pružanja lekarske pomoći.
V. d. direktora Kliničkog centra Kragujevac, dr Predrag Sazdanović, objasnio je za „Blic“ da nema mesta panici i objasnio kako je otkriven propust lekara.
Pošto imamo precizan sistem i dobru kontrolu ulaza i izlaza faktura i bar kodova, prošle godine u martu, na interventnoj radiologiji pojavilo se nešto što je nama dalo signal da je upotrebljen uređaj, tačnije žica, kojoj je odavno istekao rok trajanja. Mi smo pokrenuli proceduru, unutrašnji vanredni popis, i obavestili antikorupcijski tim Ministarstva zdravlja„, objašnjava dr Sazdanović.
Proces utvrđivanja svih okolnosti trajao je nekoliko meseci, pa je tako minule jeseni podneta i prva prijava protiv dvoje lekara iz ove ustanove koji su, u međuvremenu, dobili otkaz.
Nakon što su utvrđene činjenice, protiv dva doktora su podnete krivične prijave za nesavesno lečenje, za falsifikovanje dokumentacije i nanetu ekonomsku štetu od preko četiri miliona dinara Kliničkom centru Kragujevac. Slučaj sada vode Osnovno javno tužilaštvo u Kragujevcu i Tužilaštvo za organizovani kriminal u Kraljevu„, naveo je dr Sazdanović i dodao da više od toga, zasad, ne može da kaže.
Prema Sazdanovićevim rečima, pacijenti su sigurni i razloga za brigu nema. Naime, u javnosti se pojavila pogrešna informacija o ugrađenom stentu kome je istekao rok, a doktor je pojasnio da nije u pitanju stent koji se ugrađuje u srce, već uređaj za krvne sudove mozga.
Inače, stent je medicinski uređaj u vidu žice koji služi za proširenje suženih krvnih sudova. Ne mora biti korišćen samo u kardiologiji, kako se najčešće veruje.
Odgovor na pitanje kako se uopšte uređaj sa rokom isteklim pre skoro deceniju našao u skladištu ove zdravstvene ustanove, daće policijska istraga. Važno je odgovoriti i na pitanje da li deo odgovornosti snose i drugi zaposleni, čiji je zadatak bio da kontrolišu stanje uređaja koji se koriste.
Pojedini beogradski mediji, pozivajući se na obaveštene izvore, preneli su da se bračni par lekara nalazi u Crnoj Gori, gde rade od septembra 2019. godine. Navodno su zaposleni u Kliničkom centru u Podgorici.
Autor: Blic

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*