Tufahije – recept za omiljeni desert sa jabukama i orasima

Screenshot-

Tradicionalan recept za desert u kom ćete uživati.

Tufahije su tradicionalni domaći desert koji se priprema od pečenih jabuka punjenih mlevenim orasima, šećerom i cimetom i bogato dekorisanih šlagom ili umućenom slatkom pavlakom.

Ovaj slatkiš je popularan u različitim delovima Balkana, posebno u Bosni i Hercegovini, ali i u drugim zemljama regiona.

Tufahije se mogu servirati i tople i hladne, a zbog svoje jednostavne pripreme, laganog sastava i osvežavajućeg ukusa predstavljaju vrlo popularan i omiljen desert, naročito tokom zimskih meseci i praznika.

Sastojci:

– 4 veće jabuke

– 200 g mlevenih oraha i još malo za dekoraciju

– 100 g šećera (ili po ukusu)

– 1 kašičica cimeta

– 1 kašika limunovog soka

– 100 ml vode

– šlag ili umućena slatka pavlaka za dekoraciju, po izboru

Priprema:

Operite jabuke i oprezno izdubite sredinu kako biste uklonili semenke, vodeći računa da ne probušite dno.

U posudu sipajte mlevene orahe, šećer, cimet i limunov sok, pa dobro promešajte da se sastojci fino sjedine. Napunite svaku jabuku pripremljenim filom, ostavljajući malo prostora na vrhu.

Jabuke složite u vatrostalnu ili keramičku posudu, prelijte ih sa malo vode (oko 100 ml) i pokrijte aluminijumskom folijom, pa pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni od 30 do 40 minuta, ili dok jabuke ne omekšaju, prenosi Danas.rs.

Nakon pečenja, ostavite jabuke da se malo ohlade, a zatim, po želji, dekorišite umućenim šlagom ili slatkom pavlakom i pospite mlevenim orasima.

Prijatno!

 

 

 

IZVOR:N1

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*