Tradicionalan recept za desert u kom ćete uživati.
Tufahije su tradicionalni domaći desert koji se priprema od pečenih jabuka punjenih mlevenim orasima, šećerom i cimetom i bogato dekorisanih šlagom ili umućenom slatkom pavlakom.
Ovaj slatkiš je popularan u različitim delovima Balkana, posebno u Bosni i Hercegovini, ali i u drugim zemljama regiona.
Tufahije se mogu servirati i tople i hladne, a zbog svoje jednostavne pripreme, laganog sastava i osvežavajućeg ukusa predstavljaju vrlo popularan i omiljen desert, naročito tokom zimskih meseci i praznika.
Sastojci:
– 4 veće jabuke
– 200 g mlevenih oraha i još malo za dekoraciju
– 100 g šećera (ili po ukusu)
– 1 kašičica cimeta
– 1 kašika limunovog soka
– 100 ml vode
– šlag ili umućena slatka pavlaka za dekoraciju, po izboru
Priprema:
Operite jabuke i oprezno izdubite sredinu kako biste uklonili semenke, vodeći računa da ne probušite dno.
U posudu sipajte mlevene orahe, šećer, cimet i limunov sok, pa dobro promešajte da se sastojci fino sjedine. Napunite svaku jabuku pripremljenim filom, ostavljajući malo prostora na vrhu.
Jabuke složite u vatrostalnu ili keramičku posudu, prelijte ih sa malo vode (oko 100 ml) i pokrijte aluminijumskom folijom, pa pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni od 30 do 40 minuta, ili dok jabuke ne omekšaju, prenosi Danas.rs.
Nakon pečenja, ostavite jabuke da se malo ohlade, a zatim, po želji, dekorišite umućenim šlagom ili slatkom pavlakom i pospite mlevenim orasima.
Prijatno!
IZVOR:N1
Be the first to comment