U jednom delu zemlje policajci zabavljaju, u drugom štapovima biju prekršioce izolacije

Foto: Rojters

Nakon što je Indija pre devet dana proglasila karantin za celu zemlju, indijski policajci su u sprovođenju mera izolacije istovremeno pokazali da mogu biti vrlo duhoviti, ali i nemilosrdni prema prekršiocima.

U jednom trenutku, u šarenim kacigama, sa šiljcima koji predstavljaju virus korona, indijski policajci plešu na ulicama i upozoravaju ljude na opasnost od zaraze i nužnosti izolacije, a već u drugom trenutku na motorima hvataju prekršioce i tuku ih dugim, drvenim palicama.
Foto: Rojters
Ulice gradova u zemlji s 1,3 milijarde stanovnika prazne su od 23. marta, kada je vlada donela dekret o tronedeljnoj izolaciji radi sprečavanja širenja Covida-19. Širom zemlje policija nadgleda poštovanje naredbe da se ostane kod kuće, a metode su dijametralno suprotne, u zavisnosti gde se zateknete.
Na jugu zemlje u Bangaloru policajci su se maskirali i pretvorili u glumce kako bi ljude odgovorili od napuštanja domova. Dva policajca u zeleno-crvenim kacigama s bodljama plešu ispred motorista ili vozila koje su zaustavili, dok druga dvojica policajaca udaraju u gong i duvaju u rog kako bi oglasili „napad“ na virus.
https://youtu.be/2EGRGn3d1eQ
Performans će možda zabaviti stanovnike grada, ali cilj joj je da ljude upozna sa činjenicom da se taj, sada već slavni virus, širi“, kazao je policijski inspektor Vidžaj Hadagil.
Slične metode se mogu videti i u Čenaiju, takođe na jugu zemlje. U drugim gradovima policija po siromašnim predgrađima deli maske i rukavice kao i hranu radnicima migrantima koji su zbog obustave javnog prevoza primorani da iz gradova pešače nazad do svojih sela.
https://youtu.be/ADnYMvaeq_c
Međutim, indijska policija nije uvek tako humana i zabavna, što se moglo videti na snimcima koji kruže društvenim mrežama. Na njima je snimljena policija koja na motorima juri za prekršiocima mera i mlati ih drvenim palicama, a batina nisu bili pošteđeni ni trgovci povrćem koji su obilazili gradske četvrti.
Iako je slučajeva policijskog nasilja malo, vlasti su se ipak osramotile i objašnjavaju da su to metode koje su se koristile pre 30 do 40 godina i da ih policija više ne primenjuje.
No, kako je pojasnio Prakaš Sing, bivši načelnik policije u državi Utar Pradeš, „ljudi krše zakon kada im to odgovara“.
https://youtu.be/SCatPYfIG8s
Pronalaze sve moguće izgovore pa je određeni stepen prinude nužan kako bi se mere izolacije sprovele„, zaključio je Sing.
IZVOR:021.RS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*