U Matici srpskoj nagrade najboljim đacima i studentima

Фото: Б. Лучић

Na svečanosti u Matici srpskoj dodeljene su nagrade iz zadužbinskih fondova ovog najstarijeg kulturnog, književnog i naučnog društva najboljim đacima i studentima završnih godina srednjih škola i fakulteta.

Foto: B. Lučić

Ove godine priznanja je dobilo 14 učenika novosadskih gimnazija i najbolji đaci iz Bečeja i Srbobrana, kao i 17 studenata Univerziteta u Novom Sadu. Matica srpska je uvek bila otvorena i svako dobronameran je prema svojim mogućnostima i sklonostima mogao doprineti ostvarenju uzvišenih ciljeva osnivača. Jedan od vidova pomoći Matici srpskoj za ostvarivanje svetih ciljeva osnivača je negovanje zadužbinarstva.

Iz poštovanja prema zadužbinarima Matica u granicama svojih mogućnosti i prihoda koje ostvaruje zadužbinska imovina ispunjava volju i plemenite želje zadužbinara.

Najboljim učenicima i studentima nagrade je uručio predsednik Matice srpske prof. dr Dragan Stanić naglašavajući da je Matica uvek srećna kada mladi ljudi dođu pod njene krovove i poručio im da kada se iole ozbiljnije uđe u neku naučnu disciplinu ili neki način javnog delovanja onda se vidi da u Matici ima mnogo toga da se nauči, ne samo u Biblioteci i Galeriji nego i u Matici majci koja je sve to i osnovala.

Matica je, po njegovim rečima mesto gde se znanje sabira po principu predstavljenom na njenom grbu, okupljajući pčele radilice u pčelinju zajednicu. Podsetio je i na jedan od slogana da je mnogo je radilica, a jedna je Matica.

U muzičkom deluprograma učestovali su Radoslava Vorgić Žuržovan (sporan), dr Dorotea Vejnović (klavir), Stefan Pankalujić (klavir) i Lazini ambasadori Fondacije “Laza Kostić”.

IZVOR:DNEVNIK

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*