U novosadskoj Dečjoj bolnici lečeno 34 dece obolele od korone

Фото: Dnevnik (Radivoj Hadžić)

NOVI SAD: U Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine u Novom Sadu, odnosno Dečijoj bolnici, od početka epidemije kovid-19 ukupno je hospitalizovano 34 dece iz cele Vojvodine i to njih desetoro u prvom, a 24 u drugom piku epidemije, saznaje “Dnevnik” u ovoj ustanovi.

Foto: Dnevnik (Radivoj Hadžić)

Prema rečima direktorke Dečije bolnice docentkinje dr Jelene Antić, među kovid pozitivnim hospitalizovanim mališanima bilo je i onih koji su operisani, a imali su i tri pozitivne tek rođene bebe.

Institut za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine od aprila 2020. godine funkcioniše kao centar za zbrinjavanje dece uzrasta do 18 godina iz Vojvodine sa potvrđenom kovid-19 infekcijom. U Ambulanti za urgentni prijem pedijatrijskih i hirurških pacijenata, koja radi 24 sata dnevno, svakodnevno se pregleda veliki broj pacijenata sa različitim simptomima. Pacijenti pod sumnjom na kovid-19 infekciju pregledaju se i zbrinjavaju po posebnoj proceduri, u izdvojenoj ambulanti uz korišćenje svih neophodnih mera lične zaštite osoblja, rekla je dr Antić.

Institut je organizovan tako da svako dete kod koga je potrebna hospitalizacija, a ima pozitivnu epidemiološku anketu u pravcu kovid-19, simptome koji mogu da se povežu sa infekcijom kovid-19 ili pozitivan nalaz IgM i/ili IgG na kovid-19, u početku bude izolovano od druge dece i smešteno na posebno odeljenje uz uzorkovanje nazofaringealnog brisa za PCR test. Ukoliko PCR test bude pozitivan pacijent se smešta u Odsek za izolaciju, a ako je PCR test negativan dete bude hospitalizovano po standardnoj proceduri. Odsek za izolaciju izmešten je od ostalog dela Instituta i u njemu lekari i medicinske sestre rade uz korišćenje kompletne lične zaštitne opreme i uz poštovanje svih propisanih procedura u radu sa kovid-19 pozitivnim pacijentima.

Tokom prvog pika prvog talasa kovid-19, u aprilu i maju, u Odseku za izolaciju Instituta bilo je hospitalizovano ukupno 10 pacijenata, prosečnog uzrasta devet godina. U tom periodu su hospitalizovani svi pacijenti uzrasta do 18 godina iz Vojvodine kod kojih je PCR test na kovid-19 bio pozitivan, bez obzira na simptome. Nijedan pacijent nije zahtevao primenu kiseonika kao ni respiratora, iako je jedan od pacijenta imao i onkološku dijagnozu, a drugi urođenu bolest metabolizma. Svi su otpušteni nakon završetka lečenja, po pristizanju negativnog PCR nalaza na kontrolnom testiranju, u dobrom opštem stanju, napomenula je dr Antić.

Od početka drugog pika prvog talasa kovid-19, od kraja juna, pa do sada u Odseku je hospitalizovano ukupno 24 kovid-19 pozitivna pacijenta. U skladu sa novim preporukama, na Institutu su hospitalizovana sva deca iz Vojvodine koja su bila PCR pozitivna, a kojima je zbog težine kliničke slike bilo potrebno hospitalno lečenje.


Operisani se oporavili

Hirurški pacijenti koji su bili kovid-19 pozitivni primljeni su zbog drugih razloga, kao što su politrauma, prelomi, plućna tromboembolija i upala slepog creva. Kod tri pacijenta sprovedeno je operativno lečenje, zbog osnovnog oboljenja, dok je pacijent sa politraumom zbog teškog opšteg stanja zahtevao primenu respiratora uz dugotrajnu hospitalizaciju. Svi pacijenti su otpušteni u dobrom opštem stanju, u momentu kada je njihovo lečenje bilo moguće nastaviti u kućnim uslovima uz obavezne mere kućne samoizolacije do kontrolnog PCR testiranja u nadležnom domu zdravlja, napomenula je dr Antić.


U Odseku je u ovom periodu hospitalizovano 19 pedijatrijskih i pet hirurških pacijenata, prosečnog uzrasta pet godina, uključujući i tri novorođenčeta. Pedijatrijski pacijenti imali su povišenu telesnu temperaturu, respiratorne, gastrointestinalne simptome, dok je dvoje pacijenata primljeno zbog poremećaja stanja svesti, a 11 pacijenata je imalo upalu pluća. U ovoj grupi pacijenata, takođe smo imali i jednog onkološkog pacijenta. Kao najtežeg pacijenta možemo izdvojiti devojčicu uzrasta 10 godina, koja je razvila retku i životno ugrožavajuću komplikaciju kovid-19 infekcije – multisistemski inflamatorni sindrom, što podrazumeva neadekvatnu reakciju imunološkog sistema na virusnu infekciju i posledično oštećenje većeg broja organa. Inače, devojčica se prati na našem Institutu zbog urođenog hipotireoidizma, koji je bio dobro regulisan. Kod nje je lečenje sprovedno u skladu sa najnovijim svetskim protokolima uz povoljan ishod, odnosno izlečenje od kovid-19 infekcije. Navedena pacijentkinja je jedini pedijatrijski pacijent kojem je bila potrebna terapija kiseonikom zbog obostrane upale pluća, ali bez potrebe za primenom respiratora, istakla je dr Antić.

IZVOR:DNEVNIK

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*