U objektu „Intel” u Zvečanu nađene dve eksplozivne naprave

(Fotodokumentacija „Politike”)

ZVEČAN – Kosovska policija saopštila je da je danas nešto pre devet časova obaveštena da su na zgradi „Intel” u Zvečanu, gde je inače smešten Opštinski registracioni centar, razbijena vrata, a da su u objektu nađene dve eksplozivne naprave.

Navode da su patrole Policijske stanice Zvečan, istražne i forenzičke jedinice odmah izašle na teren i da je utvrđeno da je na tom objektu razbijeno jedno staklo od izloga, te da je unutar objekta primećena jedna neeksplodirana ručna granata, crne boje, nepoznate marke.

U Kosovskoj policiji naveli su da je protivdiverzioni tim izašao na lice mesta oko 10 časova, a da su posle obavljene kontrole objekta nađene dve eksplozivne naprave, koje su uništene u kontrolisanim uslovima.

Kako je saopšteno, o svemu je obavešten dežurni tužilac koji je okarakterisao krivična dela kao „neovlašćeno vlasništvo ili posedovanje oružja i „izazivanje opšte opasnosti”, prenosi Kosovo onlajn, a javlja Tanjug.

Istraga o tom slučaju je u toku, navodi se u saopštenju koje je potpisao portparol Kosovske policije za region Sever poručnik Branislav Radović.

Kurti: Napadi u Zvečanu i Zubinom Potoku „akcije koje podstiče SRB“

PRIŠTINA – Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti tvrdi da su napadi na centre za registraciju vozila u Zubinom Potoku i Zvečanu „akcije koje podstiče Srbija”.

Kurti je danas na Fejbuku naveo da je preliminarna istraga pokazala da požar u Centru za registraciju vozila u Zubinom Potoku nije slučajan, već je namerno izazvan.

On je dodao da su u zgradi Centra za registraciju vozila u Zvečanu bačene dve ručne bombe, ali da nisu eksplodirale.

„Pojedinci ili grupe čije kriminalne aktivnosti ugrožavaju vladavinu prava i javni red napadaju našu državu i remete mir. Jasno je da ih ohrabruje i podržava Srbija, tamošnji autokratski režim”, tvrdi Kurti, a prenosi Tanjug.

On tvrdi i da Srbija, „pred očima međunarodne zajednice, koristi građane Kosova da izazove ozbiljan međunarodni sukob” i poručio da se takvi napadi neće tolerisati.

Kurti je pozvao sve građane na KiM, posebno severno od Ibra, „bilo da su Srbi, Albanci, Bošnjaci ili Romi”, da ostanu mirni i sarađuju sa kosovskim institucijama.

Petković: Velikoalbanski projekat politički cilj Kurtija

(Foto Marko Spasojević)

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković, ocenio je danas da je Aljbin Kurti još jednom potvrdio da je velikoalbanski projekat njegov vrhovni politički cilj.

„Otuda dolazi i Kurtijeva nezainteresovanost za dijalog sa Beogradom, koja predstavlja njegovo čisto ponižavanje Brisela kada ironično govori da bi mogao da čini ustupak i sa sedmog mesta stavi dijalog na četvrto mesto po prioritetu”, naveo je Petković u saopštenju, a prenosi Tanjug.

Ističe da je Kurti svojim najnovijim pozivom na stvaranje takozvane „Velike Albanije” potvrdio i da albanski nacionalni pokret na Kosovu i Metohiji nikada nije imao veze sa ljudskim pravima i položajem albanske manjine unutar Srbije, već da je njegova suština ogoljeni separatizam.

„Besmisleno je i Kurtijevo pozivanje na potrebu snažnije povezanosti sa Albanijom, jer, da on to zaista želi, podržao bi, a ne odbacivao, inicijativu „Otvoreni Balkan”, koja za cilj ima povezivanje država i naroda u regionu, ali snaženjem poverenja, legalnim i miroljubivim sredstvima” kazao je direktor Kancelarije za KiM.

Iza Kurtijevih sanjarenja o jednoj i jedinstvenoj albanskoj državi na Balkanu, naveo je Petković, ne krije se ništa drugo do fašistička ideja takozvane Velike Albanije, koja u samoj svojoj srži sadrži koncept nacionalne supremacije Albanaca i konfrontacije sa svim susednim narodima.

„Kurtijeva infantilna potreba za prekrajanjem granica na Balkanu bila bi smešna da nije praćena i njegovom opasnom patološkom potrebom da preti nasiljem i da se igra vojskovođe”, ocenio je on.

„Još jednom upozoravamo međunarodnu zajednicu da, dok još nije kasno, stane na put ekstremizmu Aljbina Kurtija i za početak izvrši najodlučniji pritisak da se njegove falange povuku sa severa Kosova i Metohije”, rekao je Petković.

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*