U ruševinama Pompeje otkriveni ostaci gospodara i roba

(Foto Beta/AP)

RIM – Arheolozi su otkrili izuzetno dobro očuvane ostatke dvojice muškaraca koji su poginuli u vulkanskoj erupciji prilikom koje je uništen drevni rimski grad Pompeja 79. godine nove ere, saopštilo je italijansko ministarstvo kulture.

Jedan je verovatno bio čovek visokog društvenog statusa, star između 30 i 40 godina, koji i dalje ima tragove vunenog ogrtača ispod vrata, prenosi Rojters.

Drugi, verovatno u dobi od 18 do 23 godine, bio je odeven u tuniku i imao je nekoliko zgnječenih pršljenova, što ukazuje da je bio rob koji je obavljao težak posao.

Ostaci su pronađeni u mestu Ćivita Đulijana, 700 metara severozapadno od centra drevnih Pompeja, u podzemnoj komori u predelu velike vile koja se iskopava, prenosi Tanjug.

Zubi i kosti muškaraca su očuvani, a praznine koje su ostavile njihova meka tkiva popunjene su gipsom koji je ostavljen da se stvrdne, a zatim iskopan kako bi pokazao obrise njihovih tela.

„Ove dve žrtve su možda tražile utočište kada ih je oko 9 sati ujutro odnela struja toplog gasa”, rekao je Masimo Osana, direktor arheološkog nalazišta. „To je smrt od termičkog šoka, što pokazuju i stisnute noge i ruke”, dodao je.

Ministar kulture Dario Frančeski rekao je da je ovo otkriće podvuklo status Pompeja kao „neverovatnog mesta za istraživanje i proučavanje”.

U Pompeji, 23 kilometara jugoistočno od Napulja, živelo je oko 13.000 ljudi kada ih je erupcija zatrpala pepelom, plavim kamenčićma i prašinom, „zamrzavajući” ih u vremenu.

 

IZVOR:POLITIKA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*