U selekciji za NIN-ovu nagradu 43 od 196 romana

BEOGRAD: U konkurenciji za NIN-ovu nagradu, prestižno domaće književno priznanje za najbolji roman godine, našlo se 43 romana koji ispunjavaju uslove konkursa, saopšteno je danas iz ovog nedeljnika.
knjiga, pixabay
Foto: pixabay.com ilustracija

Žiri za dodelu nagrade, koji čine Teofil Pančić, Marija Nenezić, Ivan Milenković, Marjan Čakarević i Branko Kukić, načinio je prvu selekciju i odabrao ukupno 196 romana koji su ispunili propozicije ovog priznanja, a potom je taj broj sveden na 43.

Spisak naslova koji će ući u uži izbor biće objavljeni 13. januara, a ime 68. dobitnika nagrade biće saopšteno 24. januara.

NIN-ova nagrada ustanovljena je 1954. godine, kada ju je dobio Dobrica Ćosić za roman „Koreni“, a među ostalim dobitnicima nalaze se i trostruki laureat Oskar Davičo, Aleksandar Vučo, Branko Ćopić, Miroslav Krleža, Meša Selimović, Miloš Crnjanski, Danilo Kiš, Svetlana Velmar-Janković, Grozdana Olujić, Vladimir Pištalo, i drugi.

Prošlogodišnji dobitnik ovog priznanja je Svetislav Basara za delo „Kontraendorfin“, a to je ovom piscu druga NIN-ova nagrada: prvu je dobio 2006. godine, kada je objavio „Uspon i pad Parkinsonove bolesti“.

 

 

 

 

IZVOR:DNEVNIK

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*