U Sloveniji danas tri puta više zaraženih nego juče

(Foto EPA-EFE/ANTONIO BAT)

LJUBLJANA – Više od 3.000 novih slučajeva zaraze koronavirusom potvrđeno je u Sloveniji u poslednja 24 sata, što je tri puta više nego juče.

Sa 7.485 PCR testiranja otkriveno je 3.393 novozaraženih, uz udeo pozitivnih testova od 45,3 odsto, objavio je nacionalni Institut za javno zdravlje (NIJZ).

Poređenja radi, juče je sa 2.282 PCR testiranja otkriveno 1.008 infekcija.

Rast zaraza pripisuje se širenju omikron soja, ali i većim okupljanjima i druženjima tokom praznika, piše Hina.

Vlada analizira situaciju, ali ove sedmice ne najavljuje nove restrikcije koje će se donositi u zavisnosti od popunjenosti bolničkih kapaciteta, prenosi Beta.

Kako je za RTV Slovenije izjavila glavna epidemiologinja Mateja Logar, potrebno je dosledno primenjivati važeće mere i restrikcije, dok će se nove razmatrati kad broj obolelih od kovida-19 na intenzivnoj nezi premaši 200.

Danas je u bolnicama 531 kovid pacijent, od kojih je 163 na intenzivnom lečenju, a u poslednja 24 sata preminulo je osam osoba, pokazuju podaci Ministarstva zdravlja.

Epidemiolozi se boje situacije u kojoj bi zbog širenja omikron varijante moglo doći do ispadanja iz stroja većeg broja neophodnih zdravstvenih radnika, zaposlenih u školstvu i drugim važnim pozicijama, zbog obvezujućeg karantina nakon kontakta sa zaraženima.

Zbog toga će se verovatno preporučiti da se vreme izolacije skrati.

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*