U Srbiju stigla humanitarna pomoć iz Katara

Аутор: Танјуг

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i ministar zdravlja Zlatibor Lončar dočekali su danas na Aerodromu „Nikola Tesla“ humanitarnu pomoć iz Države Katar namenjenu borbi protiv epidemije COVID-19.

Autor: Tanjug

Avion je dopremio približno 470.000 hirurških maski, 70.000 visokokvalitetnih maski N95, 85.000 epidemioloških maski, više desetina hiljada rukavica, zaštitnih naočara, vizira, hirurških mantila, 4.700 kombinezona i drugo.

Dačić je, u ime Vlade i predsednika Republike, izrazio zahvalnost Državi Katar na tome što je odgovorila na poziv Srbije u teškim vremenima borbe protiv COVID-19.

Katar se time još jednom svrstao u grupu prijateljskih zemalja koje su doprinele tome da Srbija značajno ojača kapacitete u borbi protiv koronavirusa, rekao je on i podvukao da naš narod i država neće zaboraviti gest prijateljstva i solidarnosti.

Prema njegovim rečima, pomoć je još vrednija ako se zna da je Katar i sam suočen sa pandemijom COVID-19 i da je nedavno broj registrovanih slučajeva prešao 33.000.

On je ukazao na to da ova pomoć i niz političkih kontakata u prethodnom periodu pokazuju da se odnosi dveju zemalja kreću uzlaznom linijom, ističući da upravo zbog toga cenimo ovaj humani gest i želimo da dve zemlje zajednički rade na prevazilaženju globalne krize.

Takođe, kako je dodao, želimo da vidimo avione kompanije “Katar ervejs” na beogradskom aerodromu kao znak obnavljanja redovne linije između Beograda i Dohe.

Ambasador Katara u Srbiji šeik Mubarak bin Fahad Al Tani preneo je da je emir te zemlje naložio da se uputi medicinska pomoć Srbiji kao odgovor na njenu molbu za pomoć u borbi sa koronavirusom, polazeći od prijateljstva koje povezuje dve zemlje i u cilju daljeg razvoja bilateralnih odnosa.

Nadamo da se da će ova pomoć doprineti prevazilaženju krize i vraćanju života u normalu, kao i nastavku jačanja odnosa dve prijateljske zemlje, poručio je on.

IZVOR:TANJUG

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*