U Subotici počeo Međunarodni festival organskih proizvoda „Biofest“

SUBOTICA –

U Subotici je otvoren 17. Međunarodni festival organskih proizvoda „Biofest“. Tokom dva dana, učesnici iz Srbije, Hrvatske i Republike Srpske, razmenuju iskustva sa ciljem razvoja organske hrane i seoskog turizma, a u fokusu ovogodišnje sajamske manifestacije je „Zelena agenda“.

Proizvodnja voća i povrća u plastenicima na imanju u Čeneju već deset godina jedini je izvor prihoda tročlane porodice Nade Letić koja kaže da se od ovog zahtevnog, ali lepog posla može pristojno živeti.

„Proizvodimo salate, među kojima je i vrsta koju jedino mi uzgajamo u Vojvodini. Naravno, gajimo i ostalo organsko povrće kao što su krastavci, paradajz, paprika“, kaže Nada Letić, proizvođač organske hrane iz Čeneja.

biofest, subotica

Izvor: RTV

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu pomaže proizvođačima dodelom sredstava za nabavku opreme, kao i u sertifikaciji organske hrane kako bi podstakao ovu granu poljoprivrede koja ima veliki potencijal u Vojvodini.

„Pod organskom proizvodnjom u Vojvodini je, prema procenama, od 6.000 do 8.000 hektara, a preovladava povrtlarstvo. To je malo u odnosu na to kakve imamo mogućnosti, ne samo u Vojvodini nego i u celoj Srbiji“, kaže Mladen Petreš, pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu.

Pored domaćih, na Međunarodnom festivalu organskih proizvoda „Biofest“ u Subotici, učestvuju i proizvođači organske hrane iz Hrvatske i Republike Srpske kako bi razmenom iskustava unapredili ovu vrstu poljoprivrede u regionu.

„Mi smo se do nedavno uglavnom bavili sakupljačkom proizvodnjom šumskih plodova, lekovitog bilja i gljiva. Tokom prethodnih nekoliko godina pojavljuju se proizvođači koji se bave i voćarstvom, povrtlarstvom i ratarstvom“, kaže Dragana Zec iz Ministarstva poljoprivrede Republike Srpske.

biofest

Izvor: RTV

U Hrvatskoj je u razvoju onlajn prodaja organskih proizvoda.

„Okupljamo lokalne proizvođače u okolini od stotinu kilometara od grada Osijeka. Radimo bez skladišta, što znači da sveža roba odlazi direktno kod kupca. Zadovoljni smo. Poštujemo ekološke standarde, a promet nam stalno raste“, kaže Juraj Bučević iz Udruge „Slap“ iz Osijeka.

„Zelena agenda“ ključna je tema učesnika 17. „Biofest“-u u Subotici.

„U fokusu ovog „Biofest“-a je „Zelena agenda“ koja je revolucionarna i za Evropu i za Zapadni Balkan. Ovom prilikom bićemo u prilici da čujemo kako se u celom regionu pripremaju za implementaciju tog plana koji će biti realizovan u narednih 50 godina“, objašnjava Snježana Mitrović, koordinatorka Organizacionog tima „Biofest“- a.

Pored razmene iskustava čiji je cilj unapređenje proizvodnje organske hrane u regionu, učesnici Međunarodnog festivala „Biofest“ usmereni su i na razvoj seoskog turizma zbog čega će posetiti i Vinariju „Petra“ na Paliću i „Roka salaš“ na Ludašu.

 

 

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*