Učešće Irana na 3. Međunarodnom festivalu dečjeg i omladinskog animiranog filma „Multimost Fest“

logo

Amir Purpezešk, direktor Kulturnog centra i savetnik za kulturu Ambasade Islamske Republike Iran u Srbiji, na poziv Međunarodnog festivala dečjeg i omladinskog animiranog filma „Multimost Fest“ učestvovao je na svečanom otvaranju ovog festivala u glavnoj sali Kulturnog centra Novog Sada 30. septembra 2022. godine. Ovoj manifestaciji prisustvovali su i specijalni savetnik ministra kulture i informisanja Srbije, istaknuti reditelji animacije, studenti Akademije umetnosti i brojni zainteresovani za ovu oblast umetnosti.

Ovo je inače treći po redu Međunarodni festival dečjeg i omladinskog animiranog filma, a održan je od petka, 30. septembra do nedelje, 2. oktobra u Novom Sadu i Sremskim Karlovcima. Na „Multimost fest“ ove godine je pristiglo 1.087 radova iz 90 zemalja, od čega su u program uvrštena 63. Reč je o filmovima koji gledaoce podstiču na razmišljanje, rađeni su različitim tehnikama animacije, a mogu da se pogledaju isključivo na festivalima. Program je obuhvatao radove u četiri kategorije: dečje, omladinske, studentske i autorske filmove za mlade, a pratila ga je i radionica animacije.

Više detalja o Međunarodnom festivalu dečjeg i omladinskog animiranog filma „Multimost Fest“ možete pogledati na zvaničnoj prezentaciji festivala: https://mmfest.rs/.

Na svečanom otvaranju festivala, iznoseći podatke o istorijatu i stanju animacije u Iranu, g. Purpezešk je istakao: „Od prvog pokušaja da se napravi animacija u Iranu, odnosno od 1957. godine, prošlo je skoro 70 godina. Iran je do danas postigao mnogo uspeha u oblasti animacije i mnogo uspeha na međunarodnim festivalima. Učešće više od 74 kratkih animiranih filmove na ovom festivalu pokazuje da u Iranu postoji veoma živa aktivnost u oblasti animacije.“

Govoreći o kulturnim aktivnostima namenjenim deci i omladini, g. Purpezešk je rekao: „Kulturni centar Irana u Srbiji u svojim aktivnostima posvećuje posebnu pažnju deci i adolescentima. Trenutno su u pripremi programi za srpsku decu i adolescente, među kojima je i izdavanje „Knjige prijateljstva“ koja decu upoznaje sa kulturom, umetnošću i samim Irana. Drugi program u planu jeste Nedelja prijateljstva iranske i srpske dece koja će biti održana u Beogradu i Novom Sadu u saradnji sa dečjim kulturnim centrima ova dva grada. Takođe, pripremaju se srpski titlovi za nekoliko iranskih filmova za decu i omladinu, a uskoro sledi Nedelja iranskog filma i drugi kulturni programi.“

Savetnik za kulturu Irana posetio je i novosadski Dečji kulturni centar i razgovarao sa gospođom Aleksandrom Lukić i njenim asistentom o održavanju Nedelje dečjeg prijateljstva u Novom Sadu. Na ovom sastanku razgovarano je o detaljima Nedelje prijateljstva i sadržaju programa, a Dečji kulturni centar Novog Sada je najavio punu spremnost da učestvuje u ovom programu.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*