Ufici iz Firence najbolji muzej na svetu, ispred Luvra i Mome

Izvor: Bojana Janjić

Galerija Ufici na prvom je mestu liste „najboljih muzeja na svetu“ – na ovu listu poznati firentinski muzej stavio je britanski magazin za kulturu Tajmaut.

“Ufici ima toliko sjajnih klasičnih dela – navodi se u objašnjenju – da su neki posetioci zbog izuzetno jakih emocija koje izazivaju ta dela morali da budu prebačeni u bolnicu. I da ste hiljadu puta videli Botičelijevo „Rođenje Venere“, ništa vas neće pripremiti za susret sa tim remek delom uživo. A u toj galeriji ima još mnogih drugih izuzetnih slika baroka i renesanse, poput Karavađove „Meduze“ ili „Judita ubija Holoferna“ slikarke Artemizije Đentileski.

Na drugom mestu liste na kojoj su muzeji sa svih kontinenata, Tajmaut stavlja pariski Luvr, a na treće Momu iz Njujorka. Na četvrtom je Nacionalni muzej moderne i savremene umetnosti iz Seula, dok je na petom vašingtonski Nacionalni muzej afroameričke istorije i kulture.

Muzej Akropolja je na šestom, kineski Terakota ratnici su na sedmom, a ruski Ermitaž je na osmom mestu. Deveto mesto liste najboljih muzeja zauzima Rajks muzej u Amsterdamu, a deseto Tetj Modern u Londonu.

Tajmaut je magazin osnovan u Londonu 1968, koji je tokom decenija prerastao u svetski magazin i izdaje se širom sveta, a ima i desetine lokalnih izdanja.

 

 

 

IZVOR:N1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*