Ugovor sa EBRD od 85 miliona evra za auto-put Niš–Merdare

Beograd, 25. novembra 2020 - Ministar finansija Sinisa Mali potpisao je danas ugovor o kreditu od 85 miliona evra za projekat izgradnje autoputa Nis - Merdare sa regionalnom direktorkom EBRD-a za Zapadni Balkan Zuzanom Hargitai, za prvu deonicu od Nisa do Plocnika. Ministar gradjevinarstva, saobracaja i infrastrukture Tomislav Momirovic izjavio je da gradnja prve deonice Autoputa mira, od Nisa do Plocnika, krece sa pocetkom gradjevinske sezone iduce godine. Drugi ugovor za implementaciju projekta izgradnje autoputa potpisali su ministar gradjevinarstva Momirovic, direkor Koridora Srbije Aleksandar Antic i Hargitai. FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC /bs

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali potpisao je danas sa regionalnom direktorkom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za Zapadni Balkan Žužanom Hargitai ugovor o kreditu od 85 miliona evra za projekat izgradnje auto-puta Niš–Merdare, za prvu deonicu od Niša do Pločnika.

. FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC /bs

Drugi ugovor za implementaciju projekta izgradnje auto-puta potpisali su sa Hargitai ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, direktor Koridora Srbije Aleksandar Antić.

Mali je nakon potpisivanja ugovora u Vladi Srbije rekao da se početak radova očekuje već polovinom naredne godine i istakao da su danas potpisana dva važna sporazuma koji predstavlaju korak napred u realizaciji tog važnog infrastrukturnog projekta.

Potpisana su danas dva sporazuma, od kojih se jedan odnosi na implementaciju projekta, a drugi na završetak cele strukture finansiranja tog projekta, naveo je Mali.

Ministar finansija je ukazao na to da je vrednost projekta izgradnje prve deonice 225 miliona evra, izrazivši zahvalnost EBRD što je danas obezbeđeno preostalih 85 miliona evra u finansijskoj konstrukciji.

Za prvu deonicu od Niša do Pločnika već je obezbeđen zajam Evropske investicione banke od 100 miliona evra, kao i grant od 40,6 miliona evra iz Investicionog okvira za Zapadni Balkana, naveo je ministar finansija.

On je istakao da je to veoma važan projekat, pošto je deo Vašingtonskog sporazuma, kao i da će taj autoput doprineti razvoju regiona, kao i bržem protoku robe i ljudi, ali i bezbednosti saobraćaja.

Mali je objasnio da se taj projekat potpuno uklapa u program Srbija 2025 u koji će biti uloženo više od 14 milijardi evra u narednih pet godina, samo u infrastrukturne projekte.

Već naredne godine imaćemo u budžetu rekordaiznos za kapitalne investicije, preko 330 milijardi dinara, to jest 5,5 odsto našeg BDP-a, najavio je Mali.

Ministar finansija je zahvalio svima koji su učestvovali u pripremi dokumentacije za realizaciju projekta, a naročito instituciji EBRD koja uvek pruža Srbiji podršku.

Deonica autoputa mira kroz Srbiju, NišMerdare, biće duga 77 kilometara.

Koridor 10 i novi autoput će se povezati kod Niša i omogućiti izlazak Srbije na albanske luke na Jadranskom moru i bolje povezati 500.000 ljudi.

Dužina budućeg autoputa NišDrač je 383 kilometara, a autoput NišMerdarePriština je deo osnovne indikativne transportne mreže EU.

Momirović je rekao da će gradnja prve deonice autoputa mira, od Niša do Pločnika, krenuti početkom naredne građevinske sezone i istakao da je taj projekat veoma izazovan za Srbiju, kao i da će otvoriti perspekivu i za Srbe i za Albance.

On je dodao i da će taj autoput Srbiju pozicionirati kao ključnu saobraćajnu destinaciju u jugoistočnoj Evropi.

Ministar građevinarstva je objasnio da izgradnja autoputa počinje od Merošine kod Niša, a do Pločnika dužine je oko 32 kilometara, imaće šest tunela sa ukupnom dužinom 2.600 metara i 16 mostova.

Tender za izvođača radova biće raspisan do kraja ove godine, dodao je ministar građevinarstva.

Hargitai je navela da je deonica NišPločnik prvi deo autoputa mira za koji kaže da je jedan od ključnih projekta za stvaranje zajedničkog regionalnog tržišta na Zapadnom Balkanu, ali i jedan ključnih projekata Ekonomskog inevsticionog plana EU.

Ona je najavila da će prvi tender za radove biti objavljen već u decembru, a da do sredine sledeće godine kreću i radovi.

Biće nam čast da i dalje sarađujemo sa Vladom Srbije, da pomažemo u finansiranju ostalih delova ovog autoputa, ali isto tako da podržavamo sve ostale ključne infrastrukturne projekte u Srbiji, rekla je Hargitai.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*