Uhapšeni direktor kragujevačke „Male pčelice“, sumnja se da je lečio pacijente lekovima za životinje

FOTO:MUP
Direktor Zavoda za smeštaj odraslih lica „Male pčelice“ V.S. uhapšen je u Kragujevcu zbog sumnje da je zaposlenima naredio da za lečenje šuge korisnicima smeštaja daju lekove namenjenim životinjama, čime je doveo u opasnost njihove živote i zdravlje, saoštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.
Uhapšeni V. S. se sumnjiči da je izvršio krivična dela trgovina uticajem, zloupotreba službenog položaja i primanje mita, a policija je uhapsila još 13 osoba osumnjičenih da su vršile različite malverzacije u vezi sa Zavodom za smeštaj odraslih lica „Male pčelice“.
Uhapšeni su i V.Ć. (58), V.D. (54), T.P. (53), I.P. (33), S.J. (55), R.P. (55), M.V. (28), V.K. (34), D.R. (39), G.Đ. (56), M.S. (34), Ž.D. (39) i S.M. (66).
Kako se sumnja, V. S. je naredio lekarima i medicinskom osoblju iz Zavoda „Male pčelice“ da promene na koži kod više korisnika ne prijave kao sumnju na šugu i da za lečenje koriste lek namenjen životinjama.
Prilikom pretresa kancelarije osumnjičenog V. S. pronađeni su lekovi za životinje, a određena količina je bila ubrizgana u špriceve spremna za upotrebu. Postoji sumnja da je jedna količina tih lekova već upotrebljena u terapijama korisnika tog Zavoda.
Pored toga, V. S. se sumnjiči da je uticao na uhapšene V. Ć. i V. D, zaposlene u Zavodu „Mala pčelica“, da u medicinsku dokumentaciju unesu neistinite podatke o zdravstvenom stanju korisnika, kao i da postojeću medicinsku dokumentaciju preprave upisivanjem neistinitih podataka. Protiv V. Ć. i V. D. će biti podneta krivična prijava zbog postojanja osnova sumnje da su  učinili krivična dela falsifikovanje isprave i zloupotreba službenog položaja.
Takođe, postoje osnovi sumnje da je V. S. od marta do avgusta ove godine, uz pomoć referentkinja u Zavodu T. P, I. P. i S. J, koje se terete da su počinile krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica, u pokrenutim postupcima za nabavku dobara za ovu socijalnu ustanovu nezakonito propisivao uslove javnih nabavki i prilagođavao ih predstavnicima ponuđača R. P, M. V, V. K, D. R, Ž. D. i S.M.
Na taj način V. S. je, kako se sumnja, omogućio privilegovan položaj i dobijanje javne nabavke ponuđačima, za šta je u više slučajeva primio novac.
V. K.  odgovorno lice mlekare „Livade“ i stvarno odgovorno lice mlekare „Kuč“, D. R. zaposleni u mlekari „Kuč“ Ž. D.  predstavnik ponuđača „MG“ DOO iz Novog Sada i S. M. predstavnik ponuđača „Frigoterm“ DOO iz Beograda sumnjiče se da su izvršili krivično delo zloupotreba sa javnom nabavkom.
Sumnja se da su oni po prethodnom dogovoru sa V. S. obezbedili uslove po kojima će njihova ponuda biti izabrana u postupku javne nabavke, kao i da su podnosili ponudu bez određenog iznosa, koju bi zaposleni u „Maloj pčelici“ popunili na iznos koji je u prednosti nad ostalim ponuđačima.
Odgovorno lice Privrednog društva „Popadić komerc“ P.R. se sumnjiči da je učinio krivična dela davanje mita i zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom, dok se M. V. sumnjiči za krivično delo zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom u pomaganju. Kako se sumnja, V. S. je dobijao novac kako bi favorizovao navedeno privredno društvo u postupku javne nabavke. Takođe, osumnjičeni V. S. se tereti da je zloupotrebio svoj položaj i uticao na G. Đ. da osumnjičenoj M. S. izda ispravu o završenom pripravničkom stažu za medicinsku sestru, koje je navedena priložila kao dokaz sticanja uslova za polaganje državnog ispita pred nadležnom komisijom.
Kako se sumnja, M. S. je na taj način stekla osnov za zaključenje ugovora o radu u Zavodu za smeštaj odraslih lica „Male pčelice“, iako nije radila u Domu zdravlja „Sveti Đorđe“ u Topoli.
Odgovorno lice Doma zdravlja „Sveti Đorđe“ u Topoli G.Đ. je osumnjičen da je učinio krivično delo zloupotreba službenog položaja, dok se M. S. zdravstvena radnica u Zavodu za smeštaj odraslih lica „Male pčelice“ tereti za krivično delo falsifikovanje isprave. Osumnjičeni V. S. se tereti da je zlopuotrebio službeni položaj i tako što je određena sredstva i opremu koja je vlasništvo Zavoda jednim delom prisvojio, a deo je dao na raspolaganje trećim licima.
Osumnjičenima V. S, R. P, V. K, i S. J. je određeno zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivične prijave, biti privedeni nadležnom tužilaštvu, dok su ostali osumnjičeni, uz krivične prijave, privedeni nadležnom tužilaštvu, navodi se u saopštenju.
IZVOR:021.RS
FOTO:MUP

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*