Umesto 400, traže 1.600 evra: Štrajk radnika u Nemačkoj

Foto: Epa, Sascha Steinbach

Berlin — Drugi najveći sindikat u Nemačkoj, Ver.di, koji okuplja radnike pretežno iz sektora usluga, pozvao je zaposlene u kompaniji Amazon na štrajk.

Foto: Epa, Sascha Steinbach

Pretpraznični štrajkovi upozorenja u nemačkim logističkim centrima Amazona događaju se s vremena na vreme još od 2013. godine. Na taj način radnici s najnižim platama, koji rade u najtežim uslovima u i pod velikim su vremenskim pritiskom, zahtevaju bolje uslove rada i više plate.

Štrajk na Crni petak ili neposredno pre Božića imaju posebno velik uticaj, jer tada najviše robe treba isporučiti iz skladišta, pa se tada nakuplja i najviše prekovremenih sati. Upravo tu činjenicu ovaj sindikat želi da iskoristi kako bi zastojem rada stvorio veći pritisak na kompaniju Džefa Bezosa.

Ovoga puta glavni zahtev je povećanje bižićnog dodatka plati – umesto najavljenih 400 evra, zaposleni u Amazonu traže četiri puta veći iznos.

Kako sada stvari stoje štrajk bi trebalo da počne u ponedeljak i da traje cele nedelje, sve do subote uveče. Odvijaće se, najavljeno je, samo u logističkom centru u Bad Hersfeldu, piše portal Seebiz.

Rojters prenosi kako je Amazonov odgovor na sve dosadašnje slične akcije bio mlak, kao i da zbog slabog odziva radnika nisu zabeležene značajne posledice.

Amazon inače u Nemačkoj planira da otvori još jedan novi centar u Nemačkoj, s kojim će imati skladišta na 35 lokacija i preko 20 hiljada zaposlenih u toj zemlji.

IZVOR:B92

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*