Umro legendarni grčki muzičar Mikis Teodorakis

(Foto Vikipedija CC BY-SA 3.0)

 

ATINA – Legendarni grčki muzičar i podjednako veliki borac za pravdu i slobodu, čovek koji je povezan sa najvažnijim momentima grčke istorije, Mikis Teodorakis, umro je u 96. godini. To je čovek koji je sa koncerta u znak podrške Srbiji 1999. na Trgu Sintagma u Atini hrabro poručio svetu: „Stidite se zbog Srbije!”

Ostavio je ogromno muzičko nasleđe koje je poznavao ceo svet kome je grčku muziku približio kao niko do sada. Bio je svestrani umetnik, pisao je simfonijsku muziku, opere, balet, kamernu muziku, oratorije, muziku za pozorište i film, ali i narodnu muziku po čijim se prvim taktovima, kao po sirtakiju iz „Grka Zorbe” uvek znalo – autor je Teodorakis. Muzika za film mu je donela svetsku slavu, „Zorba” je postao nešto poput nacionalne himne.

Bio je politički aktivan, član pokreta otpora, tokom građanskog rata (1947-1949) bio je na strani levice, bio je prognan i mučen, njegova muzika zabranjena… U domovinu se vraća 1974. posle pada vojne hunte. Bio je poslanik, ministar, komunista, konzervativac i socijalista… Kada je Aleksis Cipras pobedio na izborima 2015. dao mu je podršku ali ga je vrlo brzo oštro kritikovao zbog pristanka na oštre mere štednje posle čega su prekinuli sve odnose.

Nije se libio da kritikuje ni poteze Micotakisove vlade kojoj je oštro zamerio što u vreme pandemije zaboravila da dotacijama podrži muzičare koji su izgubili posao.

Poslednjih godina bio je lošeg zdravstvenog stanja, nije javno nastupao, ali je ostao prisutan u javnom životu.

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*