Unapređenje saradnje sa Crnom Gorom u oblasti obrazovanja i nauke

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić i ministarka prosvete, nauke, kulture i sporta Crne Gore Vesna Bratić razgovarali su danas o saradnji u oblasti obrazovanja i nauke i mogućnostima za njeno dodatno unapređenje.

Ružić je, nakon ovog sastanka, ocenio da ima mnogo prostora za jačanje saradnje na tom polju, koja može biti obogaćena boljim i unapređenijim sadržajima.

Prvi potpredsednik Vlade je, takođe, ukazao i na mogućnost zajedničkog nastupa na međunarodnim projektima i čvršćeg povezivanja akademskih zajednica dveju zemalja.

On je preneo da je postignut dogovor o tome da se uskoro napravi sveobuhvatan predlog sporazuma o saradnji resornih ministarstava dveju zemalja.

Upravo će taj sporazum biti jasniji orijentir u konkretnim stvarima u svim oblastima u kojima želimo da unapredimo saradnju, rekao je Ružić i dodao da je saradnju Srbije i Crne Gore moguće unaprediti do nivoa koji će biti komplementaran interesima građana dveju zemalja.

Ružić je, govoreći o zajedničkim projektima, naglasio da će se nastaviti saradnja na projektima kao što su „Erazmus plus“ i „Horizont Evropa“, ali i na kapitalnom projektu za sedam zemalja Jugoistočne Evrope u kojem Crna Gora zauzima veoma važno mesto.

Prvi potpredsednik Vlade je objasnio da je reč o projektu koji se tiče objekta za tumorsku terapiju i biomedicinska istraživanja i predstavlja naučno-tehnološki iskorak za čitav region.

Projekat je vredan gotovo 250 miliona evra. Ta tema je od velikog značaja ne samo za ovih sedam zemalja, nego i za našu bilateralnu saradnju, istakao je Ružić.

On je naveo i da je međuuniverzitetska saradnja na izuzetnom nivou, kao i da je na sastanku bilo reči i o organizovanju letnjih i zimskih škola i edukativnih kampova i definisanju baze eksternih evaluatora za projekte.

Sagovornici su ocenili da su današnji razgovori bili izuzetno sadržajni i izrazili uverenje da će dve države razvijati najbolje moguće odnose kada je u pitanju i prosvetna, naučna i tehnološka saradnja.

Bratić je izrazila zahvalnost Vladi Srbije na prilici da se zajednički uspostavljaju prisniji i bolji odnosi na višestruku korist obeju strana.

Uverena sam u to da, deleći kulturni prostor, delimo i kolosalno bogatstvo koje zajedno moramo štititi i negovati, naglasila je ona, izrazivši zadovoljstvo zbog toga što je sa Ružićem razgovarala o zajedničkim strategijama delovanja i programima rada.

Najbolji odnosi su prioritet i to je stav koga se decidirano držimo. Volela bih da kolege iz Srbije uskoro vidim u Crnoj Gori, navela je ministarka.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*