Uskoro Atlas zločina nad Srbima u BiH

Spomenik stradalim Srbima u Kravici (Foto Fejsbuk/printskrin)

Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica publikovaće ove godine Atlas zločina, knjigu svih zločina počinjenih nad srpskim narodom u BiH.

Ta građa biće objavljena u nekoliko tomova, od kojih prvi ima više od 1.000 stranica koje se odnose samo na devedesete godine prošlog veka, ističe direktor ovog centra Milorad Kojić u intervjuu Srni, a prenosi RTRS.

On napominje da Republički centar kontinuirano radi na projektu ažuriranja popisa žrtava rata, ističući da je izdata prva publikacija za 35.042 smrtno stradala lica srpske nacionalnosti u periodu 1991-1995. godine.

„Republički centar u svoju bazu unosi podatke i o svim ranjenim pripadnicima Vojske Srpske, MUP-a i civilima u proteklom ratu – objašnjava Kojić.

„Prošle godine pokrenuli smo projekat intervjuisanja svih pripadnika Vojske i MUP-a Republike Srpske kako bi svaki od njih imao mogućnost da ispriča svoj ratni put i to će biti značajna istorijska građa – napominje Kojić.

Kojić navodi da su, u skladu sa zaključkom Vlade Republike Srpske, promovisani izveštaji nezavisnih međunarodnih komisija koje su se bavile stradanjem svih naroda u srebreničkoj regiji 1992-1995. godine i stradanju Srba u Sarajevu u istom periodu.

Kojić upozorava da se nametanjem izmena i dopuna Krivičnog zakona BiH koje je izvršio bivši visoki predstavnik Valentin Incko pokušava zabraniti dokazivanje istine i iznošenje činjenica, te projektuje samo istina Bošnjaka iz Federacije BiH.

Ovaj centar, kaže Kojić, ulaže maksimalne napore da se istina o proteklom ratu prikaže na dokumentovanim dokazima, te da se ne dozvoli da se iskrivljivanje istorijskih činjenica koristi u ostvarivanju političkih ciljeva s krajnjim ciljem ukidanja Republike Srpske.

On napominje da Republika Srpska još traga za 1.652 nestala borca i civila u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Kojić kaže da postoje različiti aršini u radu pravosuđa BiH pri čemu sudovi Bošnjacima za zločine nad Srbima izriču oslobađajuće presude ili kazne ispod zakonskog minimuma, dok Srbe osuđuju na višegodišnje kazne zatvora.

Nije uspostavljen jedinstven sistem kažnjavanja, ističe Kojić, zbog čega se Srbima u proseku izriče 13,7 godina zatvora, a Bošnjacima 7,2 godine.

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*