Uvođenjem državne mature prestaje učenje samo za ocenu

FOTO TANJUG / ZORAN ZESTIC / bb
BEOGRAD –

Ministar prosvete Mladen Šarčević kaže da će se glavne promene u obrazovnom sistemu desiti uvođenjem državne mature za dve godine, jer će tada, kako kaže, učenici prestati da uče za ocenu i početi da uče za znanje.

On je za TV Pink rekao da efekti reforme nisu mogli da se vide na PISA testiranju, jer tu učestvuju petnaestogodišnjaci, a reforma nije stigla do tog uzrasta.

Navodi da su deca u Srbiji na TIMS S testiranju 27. u svetu, jer na tom takmičenju učestvuju mlađi uzrasti od 7. do 11. godina.

FOTO TANJUG / ZORAN ZESTIC / bb

„Glavna promena će se desiti kada se uvede državna matura, to je za dva godinu, i tada prestaje da se uči za ocenu, počinje da se uči za znanje“, rekao je ministar Šarčević.

Kaže da je u proteklom periodu uvedena informatika kao obavezan predmet, počela je reforma u gimnaziji gde su osim odeljenja za nadarene u matematici, informatici, otvorena i odeljenja za nadarene u hemiji i biologiji.

Škole su dobile 10.000 digitalnih učionica, akademije, a zaživeli su i dualni profili, Fond za nauku, urađena Strategija veštačke inteligencije, Srbija je punopravni član ERAZMUS plus programa, član CERN-a, a biće 13. zemlja sa kojom će Japan imati bilateralne odnose u nauci.

Ministar kaže da će platni razredi dovesti do veće motivacije zaposlenih u prosveti i da su odnosi sa sindikatima dobri, navodeći da oni signaliziraju loše situacije u školama.

„Zajedno analiziramo na koji ćemo najbrži način moći da vratimo ljude na stalni radni odnos u prosveti. To ćemo pokušati već u januru, ako možemo jednim brzim rešenjem, jer ih mnogo ima da bi se to silnim konkursima radilo“, rekao je ministar.

Dualno obrazovanje zaživelo je u Srbiji i pokazalo se kao dobro rešenje, jer učenjem kroz rad mlad čovek ima osiguran posao tokom školovanja.

„Mi smo jedna od retkih zemalja koja je decu zaštitila zakonom. Ceo svet se bavi celoživotnim učenjem“, zaključio je Šarčević.

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*