VARAŽDIN : Savjet Vlade RH za Hrvate izvan Hrvatske juče je zasjedao u Varaždinu, stigao i Plenković

Foto: hrt.hr; Krešimir Đurić

Juče   u hotelu Turist, je održana 3. sjednica 2. saziva Savjeta Vlade RH za Hrvate izvan RH. Na njoj je i predsjednik Vlade Andrej Plenković.

– Imamo puno posla pred nama. Idemo raditi i zajedno graditi. Dame i gospodo, drage Hrvatice i Hrvati – nema predaje – rekao je u izlaganju, među ostalim, predsjednik Savjeta Vlade za Hrvate izvan RH Ivan Grbešić.

– Na nama je da zajedno, strpljivo, uvažavajući okolnosti i mijenjajući ih, napravimo sve kako bi hrvatska zajednička priča bila što jača, što bolja, što svjetlija, na dobrobit svih onih koji dolaze iza nas. U Hrvatsku dolaze potomci naših iseljenika i druge i treće generacije – rekao je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas.

Kako piše hrt.hr, Plenković je u svojem izlaganju istaknuo sljedeće:

– Sam bih se kratko referirao na pitanje gospodina Grbešića srami li se Hrvatska svoje dijaspore. Mislim da je to krivo postavljeno pitanje. Hrvatska je ponosna na svoju dijasporu, ponosna na Hrvate u BiH i na Hrvate diljem svijeta. Ima nas u svim krajevima svijeta, a mnogi od vas daju doprinos domovini. To predstavlja jedno veliko jedinstvo hrvatskog naroda te zajedništva domovinske i iseljene Hrvatske.

Članove Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske preključer su u varaždinskoj Gradskoj vijećnici primili gradonačelnik Ivan Čehok, predsjednik Gradsko vijeća Damir Habijan i zamjenik gradonačelnika Zlatan Avar. Prijem je održan u sklopu njihovog trodnevnog boravka u Varaždinu, a povodom održavanja Treće sjednice drugog saziva Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Na prijemu su uz članove Savjeta, predstavnike Hrvata iz cijelog svijeta, nazočili i Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske te Ivan Grbešić, predsjednik Savjeta Vlade.

Savjet Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske pomaže Vladi u kreiranju i provedbi politike, aktivnosti i programa u odnosu na Hrvate koji žive izvan granica Hrvatske, a čine ga najugledniji predstavnici hrvatskih zajednica iz cijeloga svijeta i predstavnici najznačajnijih institucija u Republici Hrvatskoj.

izvor VARAŽDINSKE VIJESTI

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*