Veber: Nova nemačka Vlada ne sme podržati Otvoreni Balkan

BEOGRAD –

Stručnjak za Balkan i viši saradnik Saveta za politiku demokratizacije u Berlinu Bodo Veber smatra da će od odnosa Berlina i Pariza zavisiti budućnost politike proširenja Evropske unije prema Zapadnom Balkanu.

bodo, veber

Izvor: Video screenshot

Bodo tvrdi da se za nastavak realizacije zalaganja Nemačke za politiku proširenja moraju voditi ozbiljni razgovori sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, inače će, dodaje, perspektiva članstva u EU za region „konačno biti mrtva 2022. godine“.

„Francuska ne samo da već dve godine blokira otvaranje pretpristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, nego je predsednik Makron, mada to otvoreno ne govori, lično protiv politike proširenja“, objašnjava on u razgovoru za Kosovo onlajn.

Veber kaže da je u odnosu Beograda i Prištine preko potrebno resetovanje pregovora o konačnom sporazumu, što se, prema njegovim rečima, mora desiti pod „pritiskom Berlina i Vašingtona“.

„Resetovanje znači prvobitno definisanje osnovnih principa pregovora, počevši sa statusnim pitanjem, te u smislu prvobitnog okvira političkog dijaloga iz godina 2012-2013“, navodi Bodo.

Inicijativa Otvoreni Balkan, koja je izašla van okvira Berlinskog procesa, dodaje on, pokazala je krizu zapadne politike na tim prostorima.

„Inicijativa je ogledalo krize politike EU prema regionu, kao i Zapada u celini, prerasla u konkurentski projekat Berlinskom procesu, usled Makronovog ‘ne’ otvaranju pretpristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom u oktobru 2019, pa ju je Grenel, u kontekstu Vašingtonskog sporazuma, pretvorio u antinemačku (antiMerkel) inicijativu“, ocenjuje Bodo.

Nova nemačka Vlada u tom kontekstu, zaključuje, ne sme podržati inicijativu Otvoreni Balkan.

 

 

 

IZVOR.RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*