Veliko interesovanje za HPV vakcinu u Srbiji, kome se preporučuje

ILUSTRACIJA

Iako se zna šta ga izaziva i kako može da se spreči, od raka grlića materice u Srbiji svakog dana umre jedna, a obole četiri žene. Statistiku mogu da promene preventivni pregledi, a posebno HPV vakcina, koja je nedavno stigla u domove zdravlja širom Srbije. Preporučena je i besplatna, a biće je dovoljno za sve zainteresovane, poručuju nadležni.

Veliko interesovanje za HPV vakcinu iznenadilo je i zdravstvene radnike.

„Nakon ulaska vakcine u Dom zdravlja, to je bilo do četvrtka, mi smo potrošili 70 posto vakcina. Pravimo čak i spiskove za zainteresovane roditelje koji žele da vakcinišu svoju decu“, kaže dr Aneta Jovanović, načelnica pedijatrije Doma zdravlja „Palilula“.

Roditeljima koji se i dalje dvoume da li njihovo dete da primi vakcinu pomoć nudi udruženje roditelja.

„Mi ćemo održavati tribine, skupove u celoj Srbiji gde će roditelji moći na jedan lakši način da dobiju odgovore od stručnjaka, lekara koji se bave baš ovom temom. S druge strane, mi smo otvorili i novi sajt hpvinfo.rs“, navodi Gordana Plemić iz udruženja „Roditelj“.

„Planirane su u narednom periodu edukacije zdravstvenih radnika koji će sprovoditi imunizaciju i takođe ćemo raditi sa Ministarstvom prosvete na informisanju roditelja i adolescenata u školama“, dodaje prof. dr Sanja Radojević Škodrić, direktorka RFZO.

O trošku države mogu da se vakcinišu i devojčice i dečaci od 9 do 19 godina.

„Ovo je prva preporučena vakcina koja je besplatna o trošku države za sve dečake i devojčice uzrasta od 9 do 19 godina. Radi se o devetovalentnoj vakcini koja je zlatni standard po preporuci struke, od strane SZO ova vakcina je kategorisana među najefikasnije i najbezbednije vakcine“, naglašava direktorka RFZO.

„Danas primljena vakcina znači da u budućnosti žene mogu biti bezbedne što se tiče karcinoma grlića materice, ali ne samo grlića materice. Tu su i karcinomi vagine, usne duplje, ždrela, analne regije. Muškarci nisu samo prenosioci, nego i oni mogu da obole“, poručuje dr Aleksandra Kostić, ginekolog u Domu zdravlja „Čukarica“.

Uz pomoć HPV vakcine, Australija, Švedska, Danska na putu su da iskorene rak grlića materice.

 

IZVOR:RTS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*