Veritas: Zapadnu Slavoniju u ratu napustilo 52.320 Srba

EPA/MIKE PERSSON
BEOGRAD –

U prvom velikom egzodusu Srba iz zapadne Slavonije u sukobu devedesetih na području opština Daruvara, Grubišnog polja, Podravske Slatine, Pakraca, Novske, Orahovice i Virovitice etnički je očišćeno 193 naselja, a područje je napustilo 52.320 Srba, saopštio je danas Dokumentaciono informacioni centar „Veritas“.

Povodom godišnjice stradanja Srba iz sela Kip (Daruvar) i Klisa (Pakrac) u novembru 1991, „Veritas“ navodi da je etnički očišćeno 193 naselja – 10 gradskih i 183 seoska, u kojima je uništena većina kuća i imovine, a uništeno ili oštećeno i 27 pravoslavnih hramova.

EPA/MIKE PERSSON

Naglašava se da se velika većina Srba, koji su to područje napustili zbog hrvatskog terora i pritisaka, više nikada nije vratila na svoja imanja.

U saopštenju piše da su od 12. do 18. novembra 1991. godine pripadnici hrvatske vojne policije u selima Kip, pod sumnjom da skrivaju oružje vojnog porekla, i Klisa, radi „izmeštanja“ stanovništva, pohapsili 24 srpska civila i odveli ih u Marino selo gde su, kako se dodaje, držali u podrumu improvizovanog zatvora „Ribarska koliba“ u kome su ih psihički i fizički maltretirali.

Kako se navodi, najčešće su ih mučili potapanjem u vodu, priključivanjem na induktorsku struju, odsecanjem ušiju, rezanjem po prsima i solenjem rana, gaženjem nogama i udaranjem metalnim šipkama i drvenim palicama.

„Samo su šestorica preživeli mučenja, dok su osamnaestorica likvidirani, s tim da se za telima petorice još traga“, piše u saopštenju u kom se podseća da je za likvidaciju civila Županijski sud u Osijeku, u junu 2011. godine, od šestorice optuženih pripadnika vojne policije Zbora narodne garde, osudio dvojicu – Tomicu Poletto na 15 godina i Željka Tutića na 12 godina zatvora.

Dvojica su, dodaje se, u nedostatku dokaza oslobođena optužbe, a protiv trećeg sud je optužbu odbio zbog zastare krivičnog gonjenja.

U periodu od 8. oktobra 1991. do 29. marta 1992. godine u logorima „Ribarska koliba“ u Marinom selu i „Stara ciglana“ u Pakračkoj Poljani likvidirano je, prema VERITAS-ovim podacima, više od 100 žrtava, uglavnom civila srpske nacionalnosti.

Većina likvidiranih, dodaje se, potiče iz zapadnoslavonskih naselja sa područja Pakraca i Daruvara, ali i sa teritorija opština Garešnica, Kutina, Bjelovar i Zagreb.

Kako se dodaje, Srbi su u pomenutim logorima zadržavani nekoliko dana, a posle „strahovite“ torture, ukoliko nisu podlegli mukama, izvođeni su na stratišta i likvidirani.

Županijski sud u Zagrebu je 2005. godine pravosnažno osudio petoricu pripadnika MUP-a Hrvatske (Muniba Suljića, Sinišu Rimca, Igora Mikolu, Miru Bajramovića i Branka Šarića) na kazne zatvora od 3 do 12 godina zbog ubistva nepoznatog muškarca i nezakonitog lišavanja slobode i iznude trojice Srba koji su u oktobru 1991. iz Zagreba dovedeni u Pakračku poljanu gde su ih likvidirala nepoznata lica, podseća se u saopštenju.

Navodi se i da je Županijski sud u Zagrebu, u maju 2016. godine, nepravosnažno osudio i Tomislava Merčepa, tadašnjeg komadanta rezervne jedinice MUP-a Hrvatske i savetnika u tom ministarstvu, na pet godina i šest meseci zatvora zbog toga što „nije sprečio sebi podređene da vrše nezakonita hapšenja, zlostavljanja i ubijanja 31 civila dovedenih iz Zagreba, Kutine, Ribnjaka, Janje Lipe, Bujavice, Međurića, Zbjegovače i Pakračke Poljane, od kojih je 23 usmrćeno“.

Vrhovni sud je, dodaje se u saopštenju, presudom iz februara 2017. godine, preinačio prvostepenu presudu tako što je optuženom povećao kaznu na sedam godina zatvora koju, umesto u zatvorskoj ćeliji, povremeno „izdržava“ u elitnoj banji Krapinske toplice.

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*