Veterani 63. padobranske uputili ministru odbrane pismo podrške

Udruženje veterana 63. padobranske brigade uputilo je danas ministru odbrane Aleksandru Vulinu pismo podrške u znak zahvalnosti za odluku o ponovnom formiranju 63. padobranske brigade, jedinice koja, kako navode, “svoju tradiciju neguje već 76 godina”.

“Drago nam je i posebna nam je čast što je aktuelna vlast Republike Srbije, a posebno predsednik Republike i vrhovni komandant prepoznao i vratio našu jedinicu na mesto i u rang najelitnijih brigada Vojske Srbije koje su hrabre generacije padobranaca 63. padobranske brigade svojim radom i delom i zaslužile. Nadamo se da više nikada neće biti ratnih sukoba i da će neke nove generacije 63. padobranske brigade ponosno predstavljati našu jedinicu u mirnodopskim uslovima”, navodi se u pismu.

“Mnogo smo ponosni, kako mi veterani, tako i redovan sastav 63. padobranskog bataljona da je naša jedinica ponovo vraćena u rang brigade. Konačno je prepoznat sav rad, trud, zalaganje, kao i podnete žrtve u odbrani otadžbine, pogotovo tokom ratnih dejstava 90-ih godina u kojima su se hrabri padobranci posebno istakli. Za svoja herojska dela 63. padobranska brigada odlikovana je Ordenom Narodnog heroja 1999. godine”, piše u pismu podrške.

“Odgovor na pitanje koje je sve ovo vreme mučilo sve nas – zašto su posle tolikih hrabrih borbi iz naše novije istorije, koja je ispisana krvlju onih najhrabrijih među nama, od kojih su mnogi tek zakoračili u život, a odmah svojim herojskim delima iskoračili u večnost, najelitnije jedinice Vojske Srbije i njihovi pripadnici, pogotovo poginuli borci, toliko degradirani? Ma koliko razmišljali, nema logičnog odgovora, a ni istorija ga ni danas, 13 godina kasnije, još nije dala. Međutim, jasno je da je vraćanje najelitnijih jedinica Vojske Srbije na najniži status bataljona, te 2006. godine, bio najblaže rečeno neshvatljiv, ali i kukavički čin tadašnjih vlasti u pokušaju da se dodvore čelnicima NATO-a i njihovim zahtevima, vodeći tako ka uništenju najjače snage odbrane naše Srbije”, ističe se u pismu podrške veterana 63. padobranske brigade.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*