Vidovdanska liturgija u Gračanici

Видовдан у Грачаници

U porti manastira Gračanica služena je vidovdanska liturgja, tokom koje je vladika Atanasije poručio „da nam Kosovo niko ne može oduzeti“. Liturgiji je prisustvovao veliki broj mladih.

Obeležavanje Vidovdana počelo je svetom arhijerejskom liturgijom u Gračanici, a biće nastavljeno parastosom palim srpskim junacima na Gazimetanu.

Vidovdan u Gračanici

Liturgiju je služio vladika Atanasije, rekavši da se budućnost na Kosovu ne može graditi uništavanjem života Srba i rušenjem njihovih grobova.

„Ne mogu graditi budućnost svoje dece na razaranju grobova, ili proganjanju dece naše. Sudbina im je ona kao i svih gonitelja hrišćana. Samo da mi istrajemo, izdržimo i budemo postojani na mestu postojanstva i dostojanstva našeg naroda“, rekao je vladika Atanasije.

Poručio je da „niko ne može da nam oduzme Kosovo, jer su ključevi Kosova kod svetog kneza Lazara“.

U porti manastira Gračanica sinoć je održano 30. Vidovdansko pesničko bdenije. Piscu Milisavu Saviću dodeljena je nagrada „Zlatni krst Kneza Lazara“.

„Ovo je moja treća nagrada, posle Stefana Prvovenčanog, i Despota Stefana Lazarevića. Primao sam nagrade na mnogim znamenitim lokacijama, povodom važnih datuma. Ali, od ovog mesta u porti manastira Gračanica i od ove praznične noći, nema lepših“, poručio je Milisav Savić.

Nagrada „Pero despota Stefana Lazarevića“ dodeljena je pesniku Slobodanu Joviću iz Lopara u Republici Srpskoj.  „Kondir Kosovke devojke“ dodeljen je Bojani Stojanović Pantović, a  „Gračanička povelja“ Draganu Hamoviću.

Zbog epidemije korona virusa u programu ovogodišnjeg obeležavanja Vidovdana nije bilo nastupa simfonijskog orkestra i hora RTS-a.

IZVOR:RTS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*