Vilijamson: Da Kosovo nije pristalo na sud u Hagu, formirao bi se u UN

Vilijamson: Da Kosovo nije pristalo na sud u Hagu, formirao bi se u UNIzvor: JOHN THYS / AFP

Kosovo je stavljeno pred dilemu – dozvolite da EU formira Specijalni sud pod svojim zakonskim ovlašćenjima na Kosovu i sarađujte sa njima ili da se stvari vrate u UN gde su Rusija i Srbija zahtevale uspostavljanje novog tribunala, izjavio je nekadašnji glavni tužilac Specijalnog tima Evropske unije za zločine na Kosovu od 1999. Klint Vilijamson.

On je u intervjuu za albansku TV Ora objasnio koje su dve opcije stajale pred kosovskom vladom pre osnivanja Specijalizovanih veća.

Prisećajući se vremena kada je objavljen izveštaj Dika Martija, a koji je, kako će se posle ispostaviti, bio osnova za formiranje Specijalizovanih veća u Hagu koja su nedavno podigla prve optužnice, Vijamson kaže da je tada jedan deo evropskih zemalja insistirao na potrebi za sprovođenjem potpune krivične istrage, prenosi KoSSev.

Sa druge strane, navodi da su u tom istom periodu Rusija i Srbija zahtevala uspostavljanje novog tribunala UN-a.

Vilijamson je podsetio da je upravo zatim EU formirao Specijalni tim za istragu zločina na Kosovu od 1999. na čijem je čelu bio on kao glavni tužilac.

„Verujem da su SAD i Evropska unija imale ispravan pristup. Budući da su SAD bile odgovorne za vladavinu prava na Kosovu, Evropska unija je morala da nadgleda istragu i suđenje koje bi potom usledilo“, objašnjava Vilijamson.

Međutim, kaže da je čak i nakon toga Rusija nastavila da insistira na tribunalu UN-a, te da je to dovelo do vrlo ozbiljnih rasprava u Savetu bezbednosti.

„Činjenica je da je većina podržala, u okviru Saveta bezbednosti, stvaranje drugog suda. Da Evropska unija to nije učinila, da EU nije bila u stanju da sprovede istragu, stvar bi bila vraćena Savetu bezbednosti i glasalo bi se za osnivanje tribunala UN-a“, dodao je Vilijamson.

Navodi i da su SAD, Velika Britanija i Francuska jasno stavile do znanja kosovskoj vladi da neće da koriste svoj veto kako bi blokirali istragu o tom pitanju.

„Stoga je ova dilema došla pred kosovske vlasti. Ili dozvolite Evropskoj uniji da to učini pod svojim zakonskim ovlašćenjima na Kosovu i sarađujte sa njima, ili neka se stvar vrati natrag Savetu bezbednosti UN-a gde bi većina članova glasala za osnivanje suda“, objasnio je Vilijamson.

Ujedno je objasnio da SAD i EU nisu želeli da se to pitanje otme iz ruke EU i vrati natrag Savetu bezbednosti.

„To bi se dogodilo da evropski scenario nije sproveden“, dodao je Vilijamson.

 

 

IZVOR:N1

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*