Više zaraženih u Užicu za šest dana nego za tri meseca

(Фото EPA-EFE/Dragan Karadarevic)
(Foto EPA-EFE/Dragan Karadarevic)

Užice – Užički Gradski štab za vanredne situacije, suočen sa izraženim širenjem kovida-19 u ovom gradu, usvojio je pojedine mere koje će se ovde primenjivati zajedno sa merama s nacionalnog nivoa, ali ipak nije proglasio vanrednu situaciju. Kako je posle sednice štaba obelodanio užički gradonačelnik Tihomir Petković, obavezno je nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru (trgovinama, javnim i drugim ustanovama) kao i na gradskoj pijaci. U ugostiteljskim objektima ne mogu se organizovati muzičke i slične zabave, proslave i okupljanja. Na preporuku ovog štaba, gradsko veće je donelo odluku da se radno vreme ugostiteljskih objekata ograniči do 22 časa. Predviđeno je i ograničavanje broja osoba u trgovinama na broj koji treba da obezbedi socijalnu distanca od dva metra. Obavezno je nošenje maski ne samo u gradsko-prigradskom nego i taksi prevozu.

Takve gradske odluke epilog su sve opasnijih pretnji kovida-19 poslednjih dana u Užicu, grada koga su zbog zabrinjavajućih brojki, i to usred letnjih vrelina, nazvali novim žarištem ove infekcije.

Užički epidemiolozi izjavljuju da je broj obolelih verovatno povećan usled popuštanja mera, organizovanja raznih proslava, matura, okupljanja mladih… Dodaju da većina inficiranih ima lakšu kliničku sliku, te da oni kod kojih nisu uočene promene na plućima ostaju u kućnoj izolaciji, dok se ozbiljnije oboleli smeštaju na Infektivno odeljenje užičke bolnice.

Cifre objavljene proteklih dana ukazuju na nagli porast broja pozitivnih na kovid 19 u Užicu (gde je od početka epidemije sve do 22. juna registrovano 71 oboleli): u objavi Zavoda za javno zdravlje od petka ovde je 21 novozaraženi, da bi subota sa 11 novih možda naslućivala blago smirivanje situacije, ali se u saopštenju na Vidovdan stiglo do rekordnih 47 novih slučajeva. Time je broj obolelih u gradu na Đetinji za samo šest dana u odnosu na prethodna tri meseca više nego udvostručen, dogurao je na 162. U takvim prilikama, juče objavljeni pad broja novozaraženih – bilo ih je pet u Užicu od ukupno deset u okrugu – može se smatrati izuzetkom koji potvrđuje pravilo.

IZVOR:POLITIKA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*