Vučić: Kina glavna tema na marginama strateškog foruma na Bledu

(foto Tanjug/D. Novaković)

BLED– Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas na Bledu da je na sastancima na Bledskom strateškom forumu glavna tema bila Kina i njen nagli ekonomski napredak.

Posle učešća na Bledskom strateškom forumu, Vučić je novinarima iz Srbije rekao da je glavna tema bila „kako će da se pregovara investicioni dil sa Kinom”.

„Pred kamerama glavna priča su klimatske promene i zelena agenda, a to niko nije pominjao ni na razgovorima ni na ručku. Na sastancima je tema jedino Kina, to je preokupacija i Evropljana i Amerikanaca. U Srbiji su dva najveća izvoznika Ziđin i HBIS, to su naše kompanije, one u Srbiji proizvode i doprinose napretku Srbije, ali će ih oni videti kao kineske”, kazao je Vučić, prenosi Beta.

On je rekao da od institucija EU nikada nije čuo ništa protiv inicijative Otvoreni Balkan, da nju deset članica Unije podržava „na izuzetan način”, ali da postoje najmanje dve ili tri zemlje „koje se ne raduju tome jer su lakše upravljale procesima” pre nego što su Srbija, Severna Makedonija i Albanija „rešile da same odlučuju o svojoj sudbini”.

„Da li postoji oduševljenje u svim zemljama inicijativom Otvoreni Balkan? Naravno da ne, što bi njihov interes bio da mi brže napredujemo. Zbog ideje Balkan Balkancima mnogi su političari stradali, plaćala se velika politička cena, ali to je jedina ideja koja može da nas spasava u ovakvim uslovima”, rekao je Vučić.

On je kazao da je danas odvojeno razgovarao sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom i specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

Naveo je da je sa Mišelom razgovarao o evropskoj perspektivi Srbije, geopolitičkoj situaciji na jugoistoku Evrope, ulozi i zadacima Srbije, dijalogu sa Prištinom, situaciji u regionu, pre svega u BiH, ali i o vladavini prava u Srbiji i daljim naporima koje Beograd mora da preduzme na evropskom putu.

„Ispunili smo obećanje da ćemo povećati usaglašenost sa spoljnopolitičkim odlukama EK, povećali smo stepen usaglašenosti sa 46,28 na preko 62 odsto”, rekao je Vučić.

On je ponovio da unutar EU ne postoji dovoljna želja za proširenjem.

„Verujem da će uvek da se pojavi neko ko će nešto da zameri, Bugari Makedoncima, Hrvati nama. Čeka se ishod nemačkih izbora, sledeće godine su francuski izbori, komplikovana je situacija”, naveo je.

Vučić je rekao da je na sastanku sa Lajčakom „izrazio zabrinutost” da će Albanci krenuti u nastavak kampanje za prijem u različite organizacije.

„To će doneti dodatnu nestabilnost za srpski narod na Kosovu i u celom regionu, ali spremićemo se i odgovorićemo”, kazao je predsednik Srbije.

Naveo je da je imao sastanak i sa predsednikom Slovenije Borutom Pahorom, i dodao da dve zemlje imaju dobre odnose, da trgovinska razmena raste, i da se nada njegovoj poseti Beogradu pre kraja godine.

Vučić je rekao da će se uskoro sastati i sa novim visokim predstavnikom međunarodne zajednice u BiH Kristijanom Šmitom, sa kojim se danas nakratko sreo, ali da ne zna tačan datum.

Na pitanje da prokomentariše navode hrvatskog portala Indeks da se fotografisao sa slovenačkim političarem Zmagom Jelinčićem „koji je 2007. davao pogrdne izjave o Hrvatima i Hrvatskoj”, Vučić je rekao da je „prišao čovek, tražio da se slikaju” i da „misli da bi trebalo napisati jednu hašku optužnicu protiv njega zbog toga”.

„Kada tražite razlog da nekoga bez razloga napadnete, to govori o vašim namerama, težnjama, vašim političkim željama. Izvinjavam se što ne znam da ih je nazvao pogrdnim imenom, niti me zanima, niti mi pada na pamet da im se pravdam. Zamislite da ja kažem da svi koji žive u ulici Mile Budaka treba da odgovaraju zbog toga što je trećina Srba pobijena, trećina pokrštena, a trećina proterana. To vam je ta logika, potpuno besmislena”, rekao je Vučić.

Upitan da li ima informaciju da je suvlasnik Junajted grupe Dragan Šolak doveo na Bled brata američkog predsednika Džozefa Bajdena „kako bi vršio pritisak za rušenje Srbije”, Vučić je rekao da ga „baš briga šta rade tajkuni”, da li igraju golf ili nešto drugo.

„Bajden je suviše ozbiljan čovek da bi se igrao sa ovim (Šolakom) što voli da šutira tu lopticu po rupama na udaljenosti od 100 metara”, rekao je Vučić.

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*