Vučić u Vašingtonu, Kosovo dominantna tema

lustracija: EPA-EFE/ Georgi Licovski

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće u radnoj poseti SAD danas i sutra.

Prvog dana učestvovaće na godišnjoj konferenciji Američko-izraelskog komiteta za javne poslove (AIPAC) i tom prilikom se obratiti brojnim učesnicima skupa.

Tokom boravka u Vašingtonu sastaće se sa državnim sekretarom SAD Majkom Pompeom, a programom posete predvidjen je i niz bilateralnih susreta sa drugim visokim zvaničnicima američke administracije, najavila je pres služba predsednika.

lustracija: EPA-EFE/ Georgi Licovski

Kako je predsednik Vučić u subotu ujutru, pred put, sam rekao, u Vašingtonu će se sastati i sa savetnikom za nacionalnu bezbednost predsednika SAD Robertom O’Brajanom, američkim izaslanikom za Zapadni Balkan Metjuom Palmerom, specijalnim izaslanikom SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričardom Grenelom… svima „koji odlučuju o nama“.

Dominantna tema razgovora u Vašingtonu, istakao je, biće Kosovo, a rezgovaraće se i o bilaterarnim odnosima i ekonomskoj saradnji dve zemlje.

Vučića je u Vašington pozvao Američko-izraelski komitet za javne poslove (AIPAC), na skup koji će okupiti oko 18.000 učesnika, a na kome će biti prisutne, kako se najavljuje, dve trećine članova američkog Kongresa.

Na skupu će Vučić govoriti o odnosima Srbije i Izraela, ali i o izazovima globalne politike.

„Dobio sam priliku, tamo će govoriti svi važniji Amerikanci… Neću ja biti tamo ‘na marginama’, već ću imati prave susrete“, kazao je pre nekoliko dana predsednik Srbije“.

Poručio je i da sa Amerikancima nije lako razgovarati, ali da će se u Vašingtonu boriti za bolju poziciju zemlje.

Ne treba očekivati da će SAD ili bilo koji drugi medjunarodni igrači promeniti stav prema Kosovu, dodao je Vučić.

„Ali možemo da probamo da zauzmemo drugačiju poziciju u američkim očima, nego što je bio slučaj do sada.To će biti važni susreti za nas“, poručio je predsednik Srbije pred put u Vašington.

IZVOR:B92

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*