Vučić: Ukidanje taksi, pa dijalog, Makron razumeo sve

Foto: FoNet/Kabinet predsednika/A. Vučić u Parizu

PARIZ: Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je francuski predsednik Emanuel Makron današnjim sastankom sa njim i Tačijem želeo da pokaže posvećenost Evropske unije Kosovu kao problemu na evropskom tlu, te da je on ponovio stav Srbije da dijalog može biti nastavljen ako Priština ukine takse.

Foto: FoNet/Kabinet predsednika/A. Vučić u Parizu

Na pitanje novinara, kojima je preneo o čemu je bilo reči u susretu Makrona sa njim i Tačijem, da li je Makron ovim sastankom želeo da se aktivnije uključi u rešavanje kosovskog problema i što pre vrati dve strane dijalogu, Vučić je kazao da nema sumnje u to da Francuska i Evropa žele da imaju najznačajniju ulogu po tom pitanju, poštujući Amerikance i sve druge.

„Francuski predsednik je to rekao pre svega misleći na sebe i nemačku kancelarku, kao i evropske institucije“, naglasio je on.

Upitan da li je Makron insistirao na ukidanju taksi, Vučić je podsetio da je šef francuske države već bezbroj puta o tome govorio.

„Zna to i Tači. Nije to pitanje o kojem se raspravlja, svi znaju za to i to je stvar koja se podrazumeva. Čekamo da ukinu takse pa da razgovaramo, naravno, ako žele da razgovaramo o postizanju kompromisa“, rekao je Vučić.

Makron je, kaže, želeo na tom, nenajavljenom sastanku, želeo da čuje kakva je situacija:

„Ja sam bio realističan, pomalo pesimističan, bio otvoren i rekao istinu“, preneo je on.

Kazao je da je Tači govorio kako će vlada u Prištini biti formirana početkom decembra.

„Ja sam rekao da neće biti tako, kao i obično, pa je Tači rekao “onda, dobro, sačekajte do januara“, dodao je Vučić.

Vučić je istakao da je pozicija Srbije nepromenjena i da će nastaviti dijalog kada Priština ukine dijalog.

„Kada ukinu takse možemo da sednemo za sto“, ponovio je Vučić.

Opoziciji: Šta vam tačno smeta? Brza traka? Izvoz keksa…

Vučić je odbacio je danas kritike dela javnosti i opozicije na icijativu „mali šengen“, navodeći da Srbija ima suficit u trgovini sa svim zemljama u okruženju, osim sa Mađarskom, i da su otvorena tržišta potrebna, kako bi srpska ekonomija bila što jača.

Odgovarajući na kritike dela opozicije i javnosti povodom „malog Šengena“, između ostalog i na to da mu je više stalo do albanskih proizvođača, koje je pomenuo na konferenciji u Ohridu, Vučić je rekao da se bori za srpske interese i građane i istakao da Srbija, otkad je on predsednik, ima suficit sa svim zemaljama u regionu, osim sa Mađarskom.

„Imamo suficit sa svima u regionu, sa Rumunijom, Bugarskom, sa svim zemaljama bivše Jugoslavije, što nikada ranije nije bio slučaj. Suficit u trgovini sa Hrvatskom i Slovenijom, ogroman suficit sa BiH, Severnom Makedonijom i Albanijom…“, rekao je Vučić.

On se upitao zašto delu opozicije i javnosti smeta ideja o otvaranju granica u regionu, ocenjujući da prednosti razume i dete u prvom razredu osnovne škole.

„Šta mislite – kome slobodno tržište i kretanje ljudi, robe i kapitala najviše odgovara..? Da ništa ne znate, svako bi to razumeo sem srpskih političara u opoziciji… Da li je moguće da je neko toliko glup i da ne razume ekonomiju, da ovo morate da mu crtate ili da je toliko zlonameran?“, rekao je Vučić.

Komentarišući ocene da je i inicijativa „mali Šengen“ „puzajuće priznanje Kosova“, Vučić je rekao da tu priču sluša već sedam godina i da ne želi više da podseća svoje prethodnike šta su oni radili 1999. godine, 2004, 2008. godine…

„Ako vam je cilj da nemamo trgovinu, da imamo deficit sa svima, zatvorite se, napravite privredu koja ne može ništa da uradi. Nama treba otvorenost, jer hoćemo da budemo najsnažniji“, rekao je Vučić.

On je upitao šta tačno pojedincima smeta u inicijativi – brza traka za kamione, izvoz keksa ili čokolade, prelazak granice sa ličnom kartom…

IZVOR:DNEVNIK

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*