Vučić: Zahvalnost Švajcarskoj posebno na pomoći u oblasti dualnog obrazovanja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je danas predsednicu Nacionalnog veća Savezne skupštine Švajcarske Izabel More i izrazio spremnost za intenziviranje svake vrste saradnje dveju zemalja, a posebno ekonomske.

Vučić: Zahvalnost Švajcarskoj posebno na pomoći u oblasti dualnog obrazovanja 1Foto: FoNet/Božana Pavlica

Vučić je zahvalio Švajcarskoj, koja je jedan od najvećih donatora razvojne i humanitarne pomoći Srbiji, a posebno na pomoći u oblasti dualnog obrazovanja, koji uspostavljamo po uzoru na Švajcarsku kao zemlju sa jednim od najboljih obrazovnih sistema, saopštila je pres služba predsednika Srbije.

On je naglasio da je dualno obrazovanje budućnost i ključna tačka napretka Srbije i izrazio je zadovoljstvo što u toj oblasti sarađujemo sa Ursulom Renold iz Švajcarskog ekonomskog instituta.

More je rekla da joj je drago što Vučić ističe Švajcarsku kao primer u oblasti dualnog obrazovanja i što je saradnja konkretizovana otvaranjem Naučno-tehnološkog parka u Nišu, a istakla je da će Švajcarska i dalje pomagati Srbiji kroz finansiranje projekata, za šta sada izdvaja 20 miliona evra godišnje.

Vučić i More su razgovarali i o situaciji u regionu, posebno o dijalogu Beograda i Prištine, koji se vodi uz posredovanje Evropske unije, pri čemu je predsednik Srbije rekao da smo posvećeni pronalaženju kompromisnog rešenja.

Vučić je švajcarsku zvaničnicu obavestio i o dogovorima u okviru inicijative Mali Šengen, a zahvalio je na podršci Švajcarske evropskom putu Srbije i izrazio podršku jačanju saradnje parlamenata Srbije i Švajcarske.

Dačić i More: Švajcarska je jedan od najznačajnijih investitora u srpsku privredu

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić i predsednica Nacionalnog veća Švajcarske Konfederacije Izabel More zajednički su ocenili danas u Beogradu da su  bilateralni politički, ekonomski i kulturni odnosi dve zemlje izuzetni i duboko prijateljski.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare Dačić je istakao da je ovo prva međunarodna poseta u novom sazivu parlamenta i da predstavlja znak dobrih bilateralnih odnosa.

On je naveo da su ekonomski odnosi dve zemlje dobri, ali da mogu biti još bolji, navodeći da je trgovinska razmena prošle godine iznosila oko 430 miliona evra.

Švajcarska je jedan od najznačajnijih investitora u srpsku privredu, sa više od milijardu i 800 miliona evra, što je dovelo do otvaranja oko 11.000 radnih mesta, rekao je Dačić.

On je naveo da je Švajcarska među najvećim donatorima, kao i da je, prema procenama, u poslednjih 20 godina uložila oko 350 miliona franaka u Srbiju.

Dačić je upoznao More sa aktuelnom situacijom u vezi sa dijalogom Beograda i Prištine, kao i sa ciljem da Srbija želi da postane član EU, te poručio da je naša zemlja konstruktivan partner u izgradnji regionalnog mira i stabilnosti i da želi da da dođe do dogovora za trajno rešenje problema na Kosovu i Metohiji.

More je rekla da i Švajcarska i Srbija prolaze kroz težak period zbog pandemije Kovida – 19 i da je Švajcarska našoj zemlji uputila pomoć u iznosu od 600.000 švajcarskih franaka.

More je istakla da je veoma važno da parlamenti u ovim vremenima ispunjavaju svoju ulogu i donose odluke kako bi se stanovništvo zaštitilo, kako u zdravstvenom, tako i u ekonomskom pogledu.

Ona je navela da je sa Dačićem razgovarala o ulozi parlamenta i neophodnosti razdvajanja vlasti i o reformama koje Srbija sprovodi.

„Iskustvo Ivice Dačića na različitim odgovornim mestima u izvršnoj vlasti mu daje prednost kako bi ojačao ulogu Narodne skupštine u Srbiji“, rekla je More.

Prema njenim rečima, Švajcarska svake godine izdvaja više od 20 miliona švajcarskih franaka koje investira u Srbiju u okviru projekata saradnje, ukazujući da je tim povodom posetila Niš i Paraćin, gde se takođe uverila u srpsko gostoprimstvo.

 

 

IZVOR:DANAS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*