VUKOVAR: JNA 1991. djelovala po Ustavu

Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta ocijenio je da je bezočna laž Hrvatske da je u septembru 1991. godine JNA napala Vukovar jer je to bila jedina zvanična vojska koja je imala ustavnu obavezu da deblokira kasarnu, zaštiti vojnike i oslobodi Srbe od napada i terora hrvatskih paravojnih formacija.

Miodrag LintaFoto: TANJUG

Linta je istakao da je JNA, kao regularna vojska tada međunarodno priznate države Jugoslavije, imala obavezu da zaštiti srpski narod u Vukovaru nad kojim su hrvatske paravojne formacije na čelu sa Tomislavom Merčepom i drugima sprovodile teror od početka 1991. godine.

– Najbolje svjedočanstvo o teroru Merčepovih ubica nad vukovarskim Srbima ostavio je tadašnji povjerenik Vlade Hrvatske za Vukovar Marin Vidić Bili koji je poslao pismo Franji Tuđmanu i drugim hrvatskim političarima – Ivici Račanu, Savki Dabčević Kučar, Draženu Budiši… – naveo je Linta u saopštenju.

On je naveo i da su do početka bitke za Vukovar hrvatske paravojne formacije u tom gradu ubile najmanje 120 Srba.

Linta je istakao i da je JNA bila oslobodilačka vojska i da Srbija treba da se ponosi pripadnicima JNA koji se poginuli u borbi za oslobođenje Vukovara.

– Posebnu počast Srbija treba da odaje general-majoru i komandantu Novosadskog korpusa Mladenu Bratiću koji je poginuo predvodeći svoje vojnike – rekao je Linta.

On je istakao i da je JNA kao jedina legalna i legitimna oružana snaga 14. septembra 1991. godine pokrenula vojnu operaciju s ciljem da deblokira vukovarsku kasarnu, koju su hrvatske paravojne snage otvoreno napadale od kraja jula, a krajem avgusta potpuno blokirale.

Linta je podsjetio da su na današnji dan prije 28 godina snage JNA oslobodile Vukovar od hrvatskih paravojnih formacija koje je osnovao ustaški režim Franje Tuđmana.

IZVOR: RTRS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*