Za 80 projekata 53 miliona dinara iz pokrajinske kase

U Muzeju savremene umetnosti Vojvodine pokrajinski sekretar za kulturu, informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević dodelila je ugovore institucijama, organizacijama i firmama čiji su poduhvati podržani na javnom konkursu za sufinansiranje projekata iz oblasti filmske umetnosti, odnosno vizuelne umetnosti i multimedije.
muzej savremene umetnosti1
Foto: Youtube Printscreen/RTV

 Odobreno je tačno 80 projekata za koje je opredeljeno ukupno 53 miliona dinara.

– Komisije su imale težak zadatak da uvaže sve relevantne aktere u savremenom stvaralaštvu i odaberu najbolje od najboljih. I podržani su zaista sjajni projekti koji će biti dostojni reprezenti Vojvodine, od kratkometražnih i dugometražnih filmova šarolikih tema, istorijskih, savremenih, sve do mjuzikla, zatim festivala sedme umetnosti, pa likovnih kolonija, izložbi i video radionica. Uprkos otežanim uslovima, listom je iskazana kreativnost, a mi smo tu kao mehanizam koji pomaže da se ta kreativnost i ovaploti – rekla je Dragana Milošević.

Za filmsku umetnosti ukupno je na konkursu opredeljeno 45 miliona dinara, a najveći iznos, 10 miliona dinara, odboren je za realizaciju igrano-dokumentarnog ostvarenja „Drava se ne predaje” reditelja Nikole Lorencina o herojskoj posadi kraljevskog rečnog ratnog broda „Drava”, koja je većinom stradala u neravnopravnoj borbi sa nemačkom avijacijom u Aprilskom ratu 1941: od 87 članova posade preživelo ih je samo deset. Podržani su takođe i mjuzikl „Čudesna godina” u režiji Petra Pašića (4,5 miliona), televizijska serija „Pupin” (dva miliona), dugometražno igrano ostvarenje „Saligia” Petra Ristovskog (dva miliona), dokumentarno-igrani „Milica Tomić” (milion dinara), dok je za dokumentarce „Miroslav Čangalović: Vek doajena opere” izdvojeno pet miliona dinara, a „Vojvođanski kulturni štrapacirung” dva miliona. Festival evropskog filma Palić i Ravno selo film festival mogu da računaju na po četiri miliona dinara, dok je za „Videomedeju”, Međunarodni festival ratnog filma i Karlovci film festival opredeljeno po 500.000 dinara.

Na planu vizuelne umetnosti i multimedije podržana su 54 projekta sa ukupno 8 miliona dinara. Najviše, 500.000 dinara opredeljeno je za 40. Internacionalni simpozijum skulpture u terakoti – Terra 2021, dok je 350.000 dinara dobilo udruženje „Novi Sad omladinska prestonica – OPENS” za projekat „Poslovice – vanvremenske mudrosti”. Na finsnsijsku injekciju pokrajinske admnistracije moći će da računaju i Salon umetnosti Pančeva (200.000), Stalna retrospektivna izložba slika Milana Konjovića „Stepenice ka nebu” u njegovoj somborskoj galeriji (200.000), izložba „Platno života” Vojvođanskog likovnog kruga (200.000), Tiska akademija akvarela (200.000), Deveta likovna kolonija „Zdravko Mandić” u Novim Kozarcima (100.000), Likovna kolonija „Deliblatski pesak” (100.000), 26. Likovna kolonija „Na putevima Save Šumanovića” u Šidu (100.000).

– Često su izdvojena sredstva nedovoljna, pogotovo kada je filmska umetnost u pitanju. Ali se svake godine trudimo da ona budu sve veća i u narednom periodu se može očekivati još snažnija podrška Pokrajinske vlade i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama čitavom umetničkom stvaralaštvu – poručila je Dragana Milošević.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*