Za godinu i po zastarelo oko 140.000 suđenja

Free Images
BEOGRAD –

Više od 26.500 suđenja zastarelo je u prvih šest meseci ove godine, a oko 114.000 prošle, pokazuje polugodišnji izveštaj o radu sudova na sajtu Vrhovnog kasacionog suda, pišu Novosti.

Čak 48 hiljada građana pokrenulo je za prvih šest meseci sporove radi zaštite prava na suđenje u razumnom roku, a u istom periodu vodilo se ukupno 62 hiljade ovakvih sporova.

Free Images

Svima koji ih dobiju, odštete će platiti država iz budžeta. To je ujedno i jedan od najčešćih razloga zbog čega se građani žale Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

Izveštaj o radu sudova Vrhovnog kasacionog suda od 1. januara do 30. juna pokazuje da se u Srbiji vodi neverovatnih 257.750 postupaka duže od 10 godina, a više od 300.000 između pet i 10 godina.

Starim predmetom smatra se svaki stariji od tri godine, pa ispada da je najmanje pola miliona predmeta u zemlji staro, navodi list.

Stvari ipak stoje daleko bolje nego 2012. kada je nerešenih starih predmeta bilo za 1,4 miliona više.

„Činjenica je da se broj starih sudskih predmeta iz godine u godinu smanjuje kao rezultat angažovanja sudija, ali i kao posledica sistemskih rešenja , kao što su izmene Zakona o izvršenju i obezbeđenju iz 2013. Pošto od 1. januara počne da se primenjuje novi zakon u izvršnoj materiji, još će se smanjiti broj, naročito predmeta starijih od pet ili 10 godina. Sprovođenje izvršenja u pretežnoj meri prelazi u nadležnost izvršitelja“, kaže Snežana Bjelogrlić, predsednica Društva sudija Srbije.

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*