Za samostalnu uplatu doprinosa za PIO osnovice veće za 8,72 odsto

BEOGRAD –

Za građane koji sami uplaćuju doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje, od uplate za januar važe nove osnovice osiguranja, koje su za 8,72 odsto veće u odnosu na prethodnu godinu, saopšteno je iz Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO).

Po Zakonu o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, najniža osnovica osiguranja je 35 odsto prosečne republičke zarade za prethodnih 12 meseci, što sada iznosi 30.880 dinara, a najviša pet prosečnih plata, odnosno 441.140 dinara.

dinar, novac

Izvor: Free Images

Iz Fonda pojašnjavaju da budući da se doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje plaćaju po stopi od 25 odsto, to znači da će se mesečni izdatak za samostalnu uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje kretati u rasponu od 7.720 do 110.285 dinara.

Ove osnovice osiguranja i doprinosa važiće za celu 2022. godinu, a građani se nezavisno od svoje stručne spreme, mogu opredeliti za jednu od 13 osnovica, čiji iznosi su objavljeni na sajtu Fonda PIO.

Iz Fonda podsećaju građane koji sami uplaćuju za svoje penzije da je rok za uplatu 15. u mesecu za prethodni mesec, te da se jednom izabrana osnovica može promeniti, pod uslovom da se podnese novi zahtev.

Građani koji više ne žele da samostalno uplaćuju doprinose dužni su da podnesu zahtev za prestanak uplate, navodi se u saopštenju Fonda PIO.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*