Заев: Избори се одлажу ако се не усвоји Закон о јавном тужилаштву

Фото: Tanjug/video, arhiva

СКОПЉЕ:  Лидер владајуће политичке партије у Северној Македонији, Социјалдемократског савеза, Зоран Заев рекао је да ће превремени парламентарни избори у тој земљи бити одложени уколико се претходно не усвоји Закон о јавном тужилаштву.

Фото: Tanjug/video, arhiva

Заев је рекао да, уколико ВМРО-ДПМНЕ, ДУИ, ДПА, Покрет БЕСА, ДОМ, ЛДП и странке Срба, Рома и Турака желе да се избори одрже 12. априла када је и планирано, треба усвојити закон о јавном тужилаштву јер је тако договорено, пренео је портал Плусинфо.

Закон о јавном тужилаштву, ратификација Протокола о пријему у НАТО, као и закон о одбрани су део агенде која треба да се заврши, каже Заев и додаје да су то договориле све странке пре распуштања Собрања 12. фебруара.

„Ако неко то прекрши, онда се распуштање Собрања и расписивање избора неће догодити“, јасан је Заев.

Технички премијер Северне Македоније Оливер Спасовски јуче је изјавио да не верује да ће бити одлагање избора, али, како је казао, уколико се то догоди, биће одржани месец или два касније.

Са друге стране, за опозициони ВМРО-ДПМНЕ прихватљиво је законско решење до којег ће доћи експертска јавност која је била укључена у јавну дебату о закону о јавном тужилаштву.

„Потребно је квалитетно законско решење, а не овакво какво власт гура на мала врата, на само недељу и по дана пре распуштања парламента“, рекао је Мицкоски.

Превремени парламентарни избори у тој земљи би требало да се одрже 12. априла. Како би се испунили законски услови 2. јануара је формирана и техничка влада у којој министарска места имају и функционери из опозиције у циљу спровођења фер и поштених избора.

IZVOR:DNEVNIK

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*