Zaev: Izbori se odlažu ako se ne usvoji Zakon o javnom tužilaštvu

Фото: Tanjug/video, arhiva

SKOPLJE:  Lider vladajuće političke partije u Severnoj Makedoniji, Socijaldemokratskog saveza, Zoran Zaev rekao je da će prevremeni parlamentarni izbori u toj zemlji biti odloženi ukoliko se prethodno ne usvoji Zakon o javnom tužilaštvu.

Foto: Tanjug/video, arhiva

Zaev je rekao da, ukoliko VMRO-DPMNE, DUI, DPA, Pokret BESA, DOM, LDP i stranke Srba, Roma i Turaka žele da se izbori održe 12. aprila kada je i planirano, treba usvojiti zakon o javnom tužilaštvu jer je tako dogovoreno, preneo je portal Plusinfo.

Zakon o javnom tužilaštvu, ratifikacija Protokola o prijemu u NATO, kao i zakon o odbrani su deo agende koja treba da se završi, kaže Zaev i dodaje da su to dogovorile sve stranke pre raspuštanja Sobranja 12. februara.

„Ako neko to prekrši, onda se raspuštanje Sobranja i raspisivanje izbora neće dogoditi“, jasan je Zaev.

Tehnički premijer Severne Makedonije Oliver Spasovski juče je izjavio da ne veruje da će biti odlaganje izbora, ali, kako je kazao, ukoliko se to dogodi, biće održani mesec ili dva kasnije.

Sa druge strane, za opozicioni VMRO-DPMNE prihvatljivo je zakonsko rešenje do kojeg će doći ekspertska javnost koja je bila uključena u javnu debatu o zakonu o javnom tužilaštvu.

„Potrebno je kvalitetno zakonsko rešenje, a ne ovakvo kakvo vlast gura na mala vrata, na samo nedelju i po dana pre raspuštanja parlamenta“, rekao je Mickoski.

Prevremeni parlamentarni izbori u toj zemlji bi trebalo da se održe 12. aprila. Kako bi se ispunili zakonski uslovi 2. januara je formirana i tehnička vlada u kojoj ministarska mesta imaju i funkcioneri iz opozicije u cilju sprovođenja fer i poštenih izbora.

IZVOR:DNEVNIK

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*