Zagorka Dolovac predstavila program rada za novi mandat

Zagorka Dolovac (foto RJT)

Kandidat za novi mandat i aktuelni Republički javni tužilac (RJT), Zagorka Dolovac, danas je Komisiji Državnog veća tužilaca (DVT) predstavila Program organizacije i unapređenja rada javnog tužilaštva za period od 2022. do 2028. godine.

Program je napisan na 70 strana i objavljen na sajtu DVT, a predstavljanju Programa mogla je da prisustvuje zainteresovana javnost.

Kao prioritete rada Republičkog javnog tužioca, Dolovac je u programu istakla odlučnu borbu protiv kriminala, naročito protiv korupcije, organizovanog kriminala i drugih teških krivičnih dela, uključujući privredni kriminal, pranje novca, oduzimanje imovine proistekle iz krivičnog dela, trgovinu narkoticima, oružjem, ljudima i krijumčarenje ljudi, kao i visokotehnološki kriminal.

Među prioritetima RJT je i povećanje efikasnosti krivičnog gonjenja kroz dalju efikasnu primenu tužilačke istrage, kao i sporazuma o priznanju krivice i oportuniteta.

Takođe, prioritet je i jačanje međunarodne saradnje, uključujući aktivno učešće u procesu pridruživanja Evropskoj uniji, i brza i efikasna međunarodna pravna pomoć i saradnja, kako u bilateralnim odnosima, tako i kroz evropske i regionalne pravosudne mreže poput Evrodžast-a, Mreže Generalnih tužilaca zemalja Evropske unije, SEEPAG-a i drugih.

Ove prioritete planira da nastavi da sprovodi i u svom budućem radu, uz, kako kaže, otvorenost za nove tendencije i potrebe u borbi protiv kriminala, koje će određivati kao prioritet u koordinaciji sa drugim državnim organima, u skladu sa glavnim strateškim dokumentima i državnim interesom, prenosi Tanjug.

„Biti republički javni tužilac je odgovoran posao koji zahteva iskustvo u krivičnom gonjenju i rukovođenju, potpunu koordinaciju i odličnu saradnju sa drugim državnim organima, domaći i međunarodni kredibilitet, punu posvećenost i ozbiljan plan”, navela je Dolovac, koja se sada kandiduje za treći mandat.

Ona veruje da je, kako kaže, svojim prethodnim iskustvom, ostvarenim rezultatima, odličnom saradnjom sa drugim državnim organima i koordinacijom u sprovođenju i zaštiti javnog interesa, demonstrirala kapacitet i sposobnost da uspešno rukovodim RJT i javnim tužilaštvom Republike Srbije, te da se nada da će biti u mogućnosti da nastavi odlučnu borbu protiv kriminala, uz jačanje kapaciteta javnog tužilaštva, intenziviranje međunarodne saradnje i posvećeno učešće u izradi i sprovođenju najvažnijih strateških dokumenata Republike Srbije.

„Nadam se da ću na taj način biti u mogućnosti da nadogradim prethodno ostvareno i još više doprinesem vladavini prava i efikasnom radu pravosuđa, odnosno stvaranju bezbednijeg društva za naše građane, kao i daljem napretku naše države u pristupanju Evropskoj uniji”, zaključila je Dolovac.

Dolovac je na ovoj funkciji od 2010. godine. Drugi mandat joj ističe 31. decembra ove godine.

Republičkog javnog tužioca bira Narodna skupština na predlog Vlade, na mandat od šest godina.

Pre toga, Komisija DVT ocenjuje program kandidata za unapređenje rada tužilaca, a DVT potom listu kandidata, dostavlja Vladi koja je formalni predlagač kandidata koje bira skupština na mandat od šest godina.

 

 

IZVOR:POLITIKA

 

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*