Žalbeno veće odbilo Tačijevu žalbu na produženje pritvora

HAG –

Žalbeno veće Specijalizovanih veća Kosova odbili je žalbu odbrane bivšeg kosovskog predsednika Hašima Tačija na odluku sudije za prethodni postupak o produženju pritvora. Ovo veće je zaključilo da sudija nije pogrešio kada je odbio zahtev da se Tačiju ukine pritvor i da se pusti na slobodu u neku treću zemlju, uz garancije te države da neće pobeći, ometati postupak ili počiniti nova krivična dela.

Veće je ukazalo da se Tačijeva pozicija razlikuje od ostalih optuženih u istom predmetu, koji su tražili ukidanje pritvora u Hagu i kućni pritvor na Kosovu, kojim povodom je sudija tražio dodatne informacije od kosovske policije o njenim mogućnostima da sprovodi nadzor nad njima.

hašim, tači, hag, suđenje

Izvor: EPA-EFE/JERRY LAMPEN

Ovu odluku donelo je veće sudije Majkla Pikarda, uz saglasnost sudije Emilija Gatija, dok je sudija Nina Jergensen dala izdvojeno mišljenje o uslovima za Tačijevo puštanje iz pritvora.

Detaljna odluka objavljena je na sajtu Specijalizovanih veća na 35 strana.

Tači, Kadri Veselji, Jakup Krasnići i Redžep Seljimi uhapšeni su 5. novembra 2020. godine, kada su prebačeni u pritvoru u Hagu, gde se i dalje nalaze.

Sva četvorica ovih nekadašnjih šefova OVK su optuženi za niz ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti i terete se za zločine širom 40 mesta za u kojima su ljudi neosnovano lišavani slobode, mučeni i ubijani, za koje im preti kazna doživotnog zatvora.

U optužnici se navodi da su krivična dela koja im se stavljaju na teret izvršena u periodu najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. na više mesta na Kosovu, kao i u Kukešu i Čahanu, u severnoj Albaniji.

Prema navodima optužnice, ta dela su izvršili pripadnici OVK protiv stotina civila i lica koja nisu bili aktivni učesnici u neprijateljstvima. Žrtve su mahom bili Srbi, ali i Albanci nelojalni OVK.

U optužnici se navodi da Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići snose individualnu krivičnu odgovornost, prema različitim oblicima krivične odgovornosti, za krivična dela izvršena u kontekstu nemeđunarodnog oružanog sukoba na Kosovu, koja su bila deo raširenog i sistematskog napada na osobe za koje se sumnjalo da su bili protiv OVK.

 

 

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*