Zavarivačima na Turskom toku od 4.000 do 7.000 evra

FOTO TANJUG/ DUSAN ANICIC/ nr
BEOGRAD –

Zavarivači angažovani na izgradnji Turskog toka primaju plate koje se kreću od 4.000 do 7.000 evra, piše Blic.

Toliko velika plata donekle je uspela da ublaži problem deficitarnosti ovog kadara koji je pretio da uspori izgradnju trase gasovoda kroz Srbiju duge 403 kilometra, jer varove na 50.000 tona cevi obavljaju i ljudi koji su do skoro bili na gradilištima u inostranstvu.

FOTO TANJUG/ DUSAN ANICIC/ nr

Razlog za njihov povratak krije se u činjenici što je „Gastrans“, kompanija koja gradi ovaj gasovod, variocima koji imaju licence za ovakve specifične poslove i poznaju visoku tehnologiju varenja koja se primenjuje na ovom objektu, ponudio značajno bolje uslove nego što su imali u zemljama Evropske unije.

Zahvaljujući tome, zavarivači sa iskustvom na radovima na gasovodnim trasama, a koji rade varove koji idu na rendgenska snimanja, pored plate od 7.000 evra mesečno, imaju i besplatan smeštaj i ishranu.

Zbog toga se nekoliko desetina srpskih radnika, koji su radili u zemljama zapadne i istočne Evrope, vratilo u Srbiju.

U „Gastransu“ nisu zvanično potvrdili o visini primanja angažovanih zavarivača na gasovodu „Turski tok“, a listu je nezvanično rečeno da je tačno da se njihove zarade kreću od 4.000 do 7.000 evra i da su tako visokim primanjima uspeli da ublaže problem deficitarnosti radnika ove struke.

Kako su naveli, pored njih su dobro plaćeni i cevopolagači.

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*