Zbog masovnih protesta oko cene goriva pala Vlada Kazahstana

Izvor: Reuters/Pavel Mikheyev

Kazahtanski predsednik Kasim-Žomart Tokajev prihvatio je u sredu ostavku vlade, saopštio je njegov kabinet nakon protesta izazvanih povećanjem cene goriva u kojima je ranjeno gotovo stotinu policajaca.

Policija je suzavcem i granatama za omamljivanje u utorak kasno uveče oterala stotine demonstranata s glavnog  trga u Almatiju, najvećem gradu Kazahstana, a sukobi su se nastavili satima u obližnjim delovima grada.

Protesti su narušili imidž Kazahstana kao politički stabilne države pod strogim nadzorom, kojim je privlačila stotine milijardi dolara stranih ulaganja u naftu i metalsku industriju tokom tri decenije nezavisnosti.

Tokajev je od vlade i pokrajinskih guvernera tražio da ponovno ograniče cenu tečnog gasa, a zatim i benzina, dizela i druge „društveno važne“ potrošačke robe.

Zapovedio je vladi i da razradi zakon o ličnom bankrotu te da razmisli o zamrzavanju cena komunalnih usluga i uvede pomoć za stanarinu za siromašne porodice.

Rekao je da se situacija popravlja u gradovima pogođenim demonstracijama nakon što je proglašno vanredno stanje uz policijski čas i ograničenje kretanja.

Protesti su počeli u pokrajini Mangistau u nedelju, nakon ukidanja ograničenja cene tačnog gasa, popularnog goriva za automobile, prethodnoga dana, nakon čega se cena više nego udvostručila.

Tokajev je proglasio vanredno stanje u Almatiju i pokrajini Mangistau, i rekao da su za nasilje krivi domaći i strani provokatori.

Ministar unutarnjih poslova saopštio je da su vladine zgrade, osim u Almatiju, napadnute i u gradovima Šimkentu i Tarazu na jugu zemlje te da je u sukobima ranjeno 95 policajaca.

Policija je uhapsila više od 200 osoba.

Gradonačelnik Almatija Bakitžan Sagintajev rekao je stanovnicima tog grada da je situacija u gradu pod kontrolom te da bezbednosne snage hapse „provokatore i ekstremiste“.

 

 

 

IZVOR:N1

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*