Zbog suzbijanja Kovida 19 dezinfikovani studentski domovi u Novom Sadu, Somboru i Zrenjaninu

 

Svih 10 studentskih domova Studentskog centra Novi Sad u potpunosti su dezinfikovani radi suzbijanja pandemije virusa COVID 19. Domovi su dezinfikovani u sklopu programa dodatnih higijenskih mera koje se sprovode u skladu s preporukama Kriznog štaba, a dezinfikovana je i velika menza kao i prostorije studentskog standarda i upravna zgrada.

 

– Studentski domovi spremno dočekuju novu školsku godinu, kada se popunjavaju naši smeštajni kapaciteti zbog povratka studenata na nastavu. Trenutno u domovima boravi 2425 studenata, a od 11. oktobra se uselilo 460 brucoša. Pandemiju smo shvatili ozbiljno i preduzimamo sve mere kako bismo opasnost od infekcije među stanarima naših domova sveli na minimum. Insistiramo na detaljnom sprovođenju svih propisanih preventivnih mera, a redovno sprovodimo i dodatne postupke za suzbijanje virusa – izjavio je Zoran Martinović, direktor Studentskog centra Novi Sad.

 

Martinović ističe da su u svim domovima na snazi stroge mere kako bi se cirkulacija virusa svela na minimum.

 

– Na ulasku je obavezna dezinfekcija, a svi stanari, izvan soba, obavezno moraju nositi higijenske maske. I strogo se vodi računa o poštovanju fizičke distance. Takođe, u svih deset studentskih domova pripremljene su posebne sobe za samoizolaciju studenata sa simptomima bolesti izazvane virusom. Uveli smo specijalni volonterski call centar za podršku studentima, kako bi mogla da im se osigura redovna i bezbedna dostava hrane, lekova, pranje odeće i dostava materijala za učenje. A u saradnji s Gradskom bibliotekom sprovodimo projekat „Knjiga na klik“, preko kog studentima omogućavamo, da u slučaju obolevanja od COVID 19, ili odlaska u samoizolaciju mogu da dobijaju neophodnu literaturu na mail – kaže Martinović.

 

Stroga pravila i poštovanje mera Kriznog štaba Vlade Srbije i Grada Novog Sada, doneli su dobre rezultate, smatra on.

 

– Od izbijanja pandemije virusa COVID 19 je bio pozitivan vrlo mali broj od preko 3.000 studenata. Takođe, apelujem na studente da se vakcinišu, jer je vakcinacija jedini način da izbegnemo širenje bolesti i vratimo se normalnom životu – rekao je Martinović.

 

Trenutno se u svih 10 domova u izolaciji nalazi svega 3 studenta, sa lakšim simptomima.

 

 

 

FOTO:NS UŽIVO.RS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*