Zeleno svetlo za Avia Prime da završi kupovinu JAT Tehnike

Foto: pixabay.com

BEOGRAD: Komisija za zaštitu konkurencije (KZK) odobrila je koncentraciju na tržištu koja nastaje kupovinom JAT Tehnike od strane kompanije „Avia Prime“ sa sedištem u Češkoj, objavila je KZK.

Foto: pixabay.com

Tako su stvoreni uslovi da se finalizuje postupak privatizacije JAT Tehnike za koju je najbolju ponudu od 10,29 miliona evra državi Srbiji dala češka Avia Prime.

„Avia Prime“ posluje u okviru uže grupe društava „Hartenberg“ koja je pod kontrolom društva „Hartenberg Holding“ a usredsređena je na ulaganja u imovinu.

Komisija konstatuje da Avia nema direktno ili indirektno povezanih društava u Srbiji ali je na našem tržištu preko povezanih firmi u sestrinskim grupacijama Synbiol i Agrofert ostvario u Srbiji prihod od 3,5 miliona evra prodajom đubriva, hemijskih proizvoda, semena, pekarskih proizvoda i mašina.

Avia je na tržištima Poljske i Slovenija, preko firmi Lineteć i Adria Tehnika, aktivna u sektoru koji se odnosi na koncentraciju koja nastaje kupovinom Jat Tehnike.

JAT-Tehnika ima tradiciju održavanja aviona dugu 85 godina, osnovnu delatnost obavlja pre svega u glavnoj bazi na aerodromu „Nikola Tesla“ dok linijsko održavanja obavlja na linijskim stanicama u Tivtu, Podgorici i Skoplju.

Komisija je ocenila da Avia Prime ne posluje na tržištu održavanja vazduhoplova u Srbiji, dok je JAT-Tehnika, kako navodi, praktično jedini učesnik na relevantnom tržištu jer je u bazi na aerodromu Beograd jedini servise velikih komercijalnih aviona kompanija Boing, Erbas, ATR.

IZVOR:DNEVNIK

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*